Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρόμος στο σουλτανάτο του Ερντογάν: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος μαζί σε άσκηση στη Αν. Μεσόγειο

Τρόμος στο σουλτανάτο του Ερντογάν: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος μαζί σε άσκηση στη Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

Την εναρκτήρια δραστηριότητα της τετραμερούς πρωτοβουλίας ( σ.σ. την εν εξελίξει από σήμερα αεροναυτική άσκηση EUNOMIA στη Μεγαλόνησο), χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

«Η τετραμερής συνεργασία Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.).

»Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή.

»Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.

»Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

»Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών.

»Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων επιφανείας και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

»Η τετραμερής πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία.

»Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας

Η Γαλλία θα συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως τρία γαλλικά αεριωθούμενα Rafale και μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ελικόπτερο θα συμμετάσχουν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Κύπριος υπ. Άμυνας: Ισχυρό ευρωπαϊκό αποτύπωμα ειρήνης και συνεργασίας για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης (26/08) αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Στην τετραμερή πρωτοβουλία με την επωνυμία ΕΥΝΟΜΙΑ συμμετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα των τεσσάρων χωρών.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Για πρώτη φορά, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία σε κοινή αεροναυτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Ισχυρό ευρωπαϊκό αποτύπωμα ειρήνης και συνεργασίας για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Πετρίδης είχε συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Α. Κραμπ-Κάρενμπαουερ, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Αμυνας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη διμερή μας αμυντική συνεργασία και συζητήσαμε τις εξελίξεις στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», επεσήμανε χαρακτηριστικά για την εν λόγω συνάντηση ο κος Πετρίδης.

Σχετικά άρθρα