Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

120 τουρκικά αλιευτικά πλέουν προς το Νότιο Κρητικό Πέλαγος – Η Τουρκία ανακοίνωσε άσκηση νότια της Κρήτης

120 τουρκικά αλιευτικά πλέουν προς το Νότιο Κρητικό Πέλαγος – Η Τουρκία ανακοίνωσε άσκηση νότια της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλιευτικό, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κρήτη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Πολεμικό Ναυτικό, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,

Κλιμακώνει τις προκλήσεις το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 120 τουρκικά αλιευτικά πλέουν προς το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, σε μια ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Η επιθετική και προκλητική τακτική της Άγκυρας, έχει κινητοποιήσει τα διπλωματικά αντανακλαστικά της Αθήνας.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου έθεσαν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκικό ούτε ευρωτουρκικό, αλλά διεθνές, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ και έθεσαν τους εταίρους προ των ευθυνών τους.

Ψηλά στη διπλωματική ατζέντα βρίσκεται η επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας, την ερχόμενη Τρίτη (21/7).

Την Τετάρτη (22/7) ο Νίκος Δένδιας μαζί με την υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα ενημερώσουν τα μέλη της Ουνέσκο στην Ελλάδα για το θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών θα έχει συνάντηση και με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλες, στις 28 Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός εξωτερικών της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Για αυτό το ενδεχόμενο προετοιμάζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το πολεμικό ναυτικό ολοκλήρωσε μία ακόμα επιχειρησιακή άσκηση στην οποία δόθηκε έμφαση στις εκπαιδευτικές βολές τορπιλών και την «ισοπέδωση» βραχονησίδων που έχουν καταληφθεί.

Ωστόσο, από χθες λιμενικό και πολεμικό ναυτικό έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς 120 τουρκικά αλιευτικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στα Δαρδανέλια και κινούνται σε διεθνή ύδατα προς το Νότιο Κρητικό Πέλαγος ενώ η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανακοινώνει άσκηση νότια της Κρήτης εντός του παράνομου διαδρόμου Τουρκίας-Τρίπολης.

Ο Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του στο Twitter, σχολίασε για τα τουρκικά αλιευτικά:

«Κοιτάξτε τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο, τις προκλητικές διαδρομές τους που είναι σχεδιασμένες από επιτελείο, και ίσως καταλάβετε γιατί φώναζα ενάντια στην κάκιστη συμφωνία για ΑΟΖ στο Ιόνιο, ίσως και μετανοιώσουν εκείνοι που τους έφταιγε μήνυμα μου και όχι η σκληρή πραγματικότητα».

Σχετικά άρθρα