Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο του διατάγματος που άνοιξε τον δρόμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει για να συζητήσει μεταξύ άλλων για το θέμα της Τουρκίας.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η συνολική προσέγγιση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Χοσέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Σημείωσε ωστόσο πως το αίτημα της Αθήνας για κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς «εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες».
«Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα.
»Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας» διευκρίνισε, τονίζοντας πως «το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό, αλλά είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».
«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της ελληνοτουρκικής διαφοράς» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «αυτό που περιμένουμε να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε, είναι το πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας – μέλους όπως η Ελλάδα».
Ανέφερε ακόμη πως «η Ελλάδα εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις και ικανές Ένοπλες Δυνάμεις» και «άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί».