Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Πόντιοι κατακεραυνώνουν το αντιρατσιστικό για τη Γενοκτονία

Οι Πόντιοι κατακεραυνώνουν το αντιρατσιστικό για τη Γενοκτονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο, Γενοκτονία Ποντίων, Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ Καναδά, Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, Πόντιοι, Χαράλαμπος Αθανασίου,

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ποντιακές οργανώσεις της Ευρώπης του Καναδά και της Αυστραλίας θέτουν το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων με αφορμή την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Την ανακοίνωση την υπογράφουν ως “οι απόγονοι προσφύγων και μεταναστών, απόγονοι των προσφύγων της συνθήκης της Λωζάνης, των εκδιωγμένων, κατατρεγμένων και δολοφονημένων της περιόδου 1916-1923” και τονίζουν πως “η άρνηση της Ιστορίας δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε Ιστορία”.

Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών ενώσεων τέλος επισημαίνουν ότι “Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Υπουργός και αρμόδιος για την πρόταση-τροπολογία κ. Χαράλαμπος Αθανασίου θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα συμπεριλάβει ρητά στο σχέδιο νόμου όλες τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1994), τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998) και τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1999)”.

Κοινό Δελτίο Τύπου και Ανακοίνωση για το Αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου

– της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη
– της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ Καναδά
– της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

και την στήριξη
– της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης
– της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης
– της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης

Φραγκφούρτη 31/08/2014

Εμείς, οι απόδημοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, απόγονοι προσφύγων και μεταναστών, απόγονοι των προσφύγων της συνθήκης της Λωζάνης, των εκδιωγμένων, κατατρεγμένων και δολοφονημένων της περιόδου 1916-1923 στη σημερινή Τουρκία δεν έχουμε παρά να επισημάνουμε για άλλη μια φορά πως η άρνηση της Ιστορίας δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε Ιστορία.

Στο σχέδιο νόμου (Αντιρατσιστικό) το οποίο προσεχώς εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση κι έχει δοθεί στη δημοσιότητα γίνεται διπλή αναφορά στη γενοκτονία των Εβραίων με τους όρους “Ολοκαύτωμα” και “εγκλήματα ναζισμού”. Αντιθέτως οι γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν αναφέρονται ρητά παρά μόνο με τη φράση “…όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων γενοκτονίας”.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Υπουργός και αρμόδιος για την πρόταση-τροπολογία κ. Χαράλαμπος Αθανασίου θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα συμπεριλάβει ρητά στο σχέδιο νόμου όλες τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1994), τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998) και τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1999).

Η άρνηση των γενοκτονιών αυτών που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων να αντιμετωπισθεί ως αδίκημα καθώς “η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες” όπως αναφέρει και το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS).

Τα εγκλήματα της περιόδου εκείνης (1916-1923) έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ (1948) ορίζονται ως Γενοκτονία.

Τονίζουμε σε όσους βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν ως “εθνικόφρονες” κι “εθνικιστές” τους 38 βουλευτές και όλους όσους σήκωσαν ανάστημα κι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει καμιά εθνικιστική χροιά και ότι αντιθέτως σχετίζεται με την ακραία αμφισβήτηση των δικαιωμάτων και της φυσικής υπόστασης μειονοτικών ομάδων από τον εξουσιαστικό εθνικισμό που στην περίπτωσή μας εκφράζουν οι Νεότουρκοι και ο Κεμάλ.

Χρέος όλων μας η προάσπιση της Ιστορικής και Συλλογικής Μνήμης, η ανάδειξη των εγκλημάτων που συντελέστηκαν εις βάρος του άμαχου πληθυσμού και η αποτροπή νέων γενοκτονιών.

Για την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη
ο Πρόεδρος Ηλίας Μαυρίδης, ο Γεν. Γραμματέας Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

Για την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ Καναδά
ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, η Γεν. Γραμματέας Φελισία Θεοδωρίδου

Για την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
ο Πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης, ο Γεν. Γραμματέας Λεωνίδας Τσόγκας

Για την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης
ο Πρόεδρος Σπύρος Κωσταδήμας

Για την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης
ο Πρόεδρος Ιωάννης Επιτροπάκης

Για την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης
ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μουτάφης

Σχετικά άρθρα