Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι για να ανταπεξέλθουν στην υγειονομική κρίση

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι για να ανταπεξέλθουν στην υγειονομική κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΚΕΔΕ, Νάσος Αθανασίου, ΟΤΑ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Αθανασίου, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας επείγοντα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αγώνα τους κατά της πανδημίας.

Η Ερώτηση επισημαίνει ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης οι Ο.Τ.Α. έχουν αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο έργο, αλλά ταυτόχρονα έχουν χάσει σημαντικό τμήμα εσόδων, λόγω της μη είσπραξης ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών φόρων, και ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι οι Δήμοι -μεταξύ άλλων δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της κοινωνίας- «προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε περισσότερες από 212.800 οικογένειες, ενώ παρέχουν καθημερινά περισσότερα από 12.000 γεύματα.

»Παράλληλα, στηρίζουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λόγω της επιδημίας έχει επιφορτιστεί με νέες αρμοδιότητες (αποστολή φαρμάκων, νοσηλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες και σε πάσχοντες από κορωνοϊό), εξυπηρετώντας καθημερινά περισσότερους από 75.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα».

Παρά τις αυξημένες έκτακτες ανάγκες και την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των δημοτικών εσόδων, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρκεστεί σε μικρή έκτακτη ενίσχυση, η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων.

«Αντί για μέτρα “ασπιρίνες”, η κυβέρνηση ας νομοθετήσει -άμεσα και σε μόνιμη βάση- την επιστροφή του 25% των παρακρατούμενων πόρων (ΚΑΠ) προς τους Ο.Τ.Α, οι οποίοι είχαν περικοπεί κατά την περίοδο των μνημονίων, αλλά και πρόσθετα έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης, σύμφωνα με τα όσα ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας και η ΚΕΔΕ» επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές ερωτούν το Υπουργείο Εσωτερικών με ποια μέτρα θα ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες των δήμων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυσή τους.

Σχετικά άρθρα