Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Υπ. Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή

Οι Υπ. Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φλοράνς Παρλί,

Πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλύ στην Αθήνα.

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών καταδίκασαν με τον πλέον έντονο τρόπο τις έκνομες και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη προϋπόθεση αποτελεί η ακύρωση του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας.

Επιπρόσθετα οι δύο υπουργοί τόνισαν αμφότεροι ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σε ετήσια βάση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ΕΔ των δύο χωρών και συζητήθηκαν οι προοπτικές για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση με την κ. Παρλύ καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Επιπρόσθετα ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι συζήτησαν με την κ. Παρλύ τους κύριους άξονες για την υλοποίησης της απόφασης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του προέδρου Μακρόν για την εγκαθίδρυση μέχρι το τέλους του Ιουνίου του τρέχοντος έτους, στρατηγικής εταιρικής σχέσεως ασφαλείας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

«Αυτές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών, αυξημένη παρουσία του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία από τα στοιχεία της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών», δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι συζήτησε με την κ. Παρλύ για την προοπτική εξέλιξης των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και την συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές με ιδιαίτερη έμφαση την λεγόμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και στη γαλλικής έμπνευσης Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative) της οποίας η Ελλάδα θέλει να γίνει ενεργό μέλος.

«Όπως γνωρίζετε με την Γαλλία συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη της άμυνας και θα συνεργαστούμε εντατικά ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά της η κ. Παρλύ υπενθύμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το σχετικό μνημόνιο ενώ: «καταδικάσαμε ξεκάθαρα χωρίς καμία αμφισημία τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από την Τουρκία κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου».

Παράλληλα, η κ. Παρλύ επανέλαβε την βαθιά προσήλωση της Γαλλίας στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και της ελεύθερης πλεύσης, παρατηρώντας ότι η ναυτική παρουσία της χώρας της στην περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε μονομερείς πρωτοβουλίες, όπως της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν αναγνωρισθεί ως τουρκικές.

Περαιτέρω τόνισε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κύπρο και την Ιταλία, την Ελλάδα αλλά και με την Αίγυπτο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ιδιότητας της ναυτικής παρουσίας στην περιοχή.

Η κ. Παρλύ εξήγγειλε εντατικότερη παρουσία του ναυτικού της χώρας στην περιοχή και ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογο της να εξετάσει τη συστράτευση σε σημαντικό επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους στην Αφρική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και εξουδετέρωση των λαθρεμπορίων πριν φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου.

Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε τη συμμετοχή των γαλλικών αεροσκαφών RAFALE στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020» που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το Μάιο.

Επίσης, εκτίμησε ότι σύντομα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των ελικοπτέρων NH-90, ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία για την υποστήριξη των MIRAGE-2000 και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στην απόκτηση των 2 φρεγατών Belhara.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει οικονομικά στην είσοδο της σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε μονόδρομο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων των αποσταθεροποιητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Η εξασφάλιση αυτών των συνθηκών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Με οργάνωση και θέση προτεραιοτήτων μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε.

Σχετικά άρθρα