Το «Ορούτς Ρέις» εισήλθε στην ελληνική ΑΟΖ, 200 χλμ νότια του Καστελόριζου, ξημερώματα 31 Ιανουαρίου, μαύρη επέτειο της νύχτας των Ιμίων πριν 24 χρόνια. Και μάλιστα περίπου την ίδια ώρα που οι Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν στη μία από τις δύο νησίδες των Ιμίων.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 2020, 24 χρόνια από τη νύχτα των Ιμίων, με τρεις νεκρούς για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» εισήλθε λίγο πριν τις 02.00 τα ξημερώματα «λόγω κακοκαιρίας(;)» στην ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Ιανουαρίου 1996 και ώρα 01.40 τα ξημερώματα Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική).
Πολλά «τυχαία» μαζί, δεν νομίζετε; Και όσο κι εάν μας διαψεύσουν, οι «συμπτώσεις» είναι υπεράνω αμφισβήτησης.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα συνοδευόμενο από δύο πλοία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν ότι έχει να κάνει με τον καιρό και προς αυτό επιβεβαιώνονται και οι τελευταίες πληροφορίες.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι επειδή το Ορούτς Ρέις φέρει στο πίσω μέρος του κάποια καλώδια με τις ειδικές ηχοβολιστικές συσκευές όταν έχει καιρό για να μπορέσει να τα μαζέψει ένα πλοίο χρειάζεται να κάνει μία στροφή άνω των 15 ναυτικών μιλίων.
Το δρομολόγιο το οποίο ακολουθούσε στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από βορρά προς νότο και το αντίθετο, ο καιρός ήταν δυτικός βορειοδυτικός, που σημαίνει ότι τον είχε στο πλάι.
Για να μην μπερδευτούν τα καλώδια και δημιουργηθεί βλάβη ο καπετάνιος έπρεπε να κάνει στροφή και να πλεύσει κόντρα στον καιρό με κατεύθυνση δυτική, για αυτό βρέθηκε εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πορεία που έχει χαράξει το Ορούτς Ρέις είναι προς τα δυτικά και πως κινείται με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα, περίπου στους 7 με 8 κόμβους.
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» απέπλευσε από την Κάρπαθο που βρισκόταν σε ετοιμότητα και κατέπλευσε στην περιοχή, ενώ το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του αποδίδει το περιστατικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.