Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Κυρώσεις τώρα στην Τουρκία – Δεν είναι αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Τσίπρας: Κυρώσεις τώρα στην Τουρκία – Δεν είναι αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Τυνησία,

«Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών».

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε το πρωί στη Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών, με θέμα τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στην Τυνησία.

Ενώπιον του Τυνήσιου Προέδρου της Δημοκρατίας και τουρκικής αντιπροσωπείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το πλαίσιο συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, επισημαίνοντας ακόμα και την επιβολή κυρώσεων σε όποια πλευρά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Εν προκειμένω, της Τουρκίας που «συμφώνησε» με την Λιβύη τη χρήση θαλασσίων ζωνών αφαιρώντας από την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά την επήρεια.

«Τετελεσμένα στην Αν. Μεσόγειο με παράνομο τρόπο»

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ως πρωθυπουργός έθεσα το θέμα τις επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ σε κάθε συνάντησή μου με τον Προεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος.

»Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006.

»Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Θα πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο».

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την υποχρέωση της ΕΕ και της νέας Κομισιόν προωθήσουν μία συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο.

«Είτε αυτό αφορά την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είτε αφορά μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό –με την Παλαιστίνη να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, στη βάση των συνόρων του 1967 και έχοντας τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα– είτε αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ειρήνη στην Συρία, είτε αυτό αφορά την ειρήνη στην Λιβύη για την οποία αγωνίστηκε ο πρώην Πρόεδρός σας που είχα την τιμή να γνωρίσω στη Διάσκεψη του Παλέρμο πέρσι. \

»Και βέβαια, είτε αφορά την λήψη κυρώσεων όπου υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου όπως στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου η οποία πρέπει να επανεκκινηθεί και να εντείνει τη συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της ΕΕ, είτε στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, είτε σε άλλο πλαίσιο.

«Για να αποτραπούν τα χειρότερα»

Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι παρά τα βήματα καλής θέλησης που έγιναν στο παρελθόν, «δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Υπερτόνισε δε, την πολιτική που τήρησε η δική του κυβέρνηση, κρατώντας ανοικτούς τους διαύλους για να αποτραπούν τα χειρότερα».

Σ΄αυτή την πολιτική ενέταξε την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, αλλά και την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών από τις δύο πλευρές.

«Τα λέω όλα αυτά για να υπογραμμίσω ότι αν δεν είχαμε μπορέσει να βρούμε έναν βαθμό σταθερότητας στις σχέσεις μας σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και αν τα επεισόδια που ζήσαμε κατέληγαν σε επικίνδυνες συγκρούσεις, τότε και η οικονομική ανάπτυξη και η περιφερειακή σταθερότητα θα αποδυναμώνονταν», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα