Με μεγάλη σαφήνεια ο Νίκος Δένδιας τόνισε, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, ότι στην επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία συνοδεύεται από τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, αρμόδιο για τις οικονομικές σχέσεις και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Διακόπουλο, για να υπογραμμιστεί και με την παρουσία τους το εύρος των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Δηλαδή, πολύ απλά και κατανοητά, το εύρος των διμερών μας σχέσεων με τη μικρή χώρα στα βόρεια σύνορά μας απλώνεται από οικονομία έως άμυνα και ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει -δίχως καμία αμφιβολία- ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και τον αποκλειστικό ρόλο -ως ηγέτιδας δύναμης των Βαλκανίων- στην άμυνα και την ασφάλεια της.
Εξάλλου η Ελλάδα είναι -αναγνωρισμένη τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και τις ΗΠΑ- ο πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφαλείας στην περιοχή, από τον Δούναβη και την παρευξείνια περιοχή έως τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου και τη Βόρεια Αφρική και ίσως ακόμα πιο βαθιά -εάν χρειαστεί- έως τον Ευφράτη.
Ήδη η πολεμική μας αεροπορία έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι είναι τα ελληνικά μαχητικά που πετάνε βόρεια της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης και όχι τα τούρκικα ή άλλα.
Στα πλαίσια της ίδιας αμυντικής συνεργασίας, στα πλαίσια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο μικρός στρατός της Βόρειας Μακεδονίας απαγκιστρώνεται από την εξάρτησή του από τον τουρκικό στρατό και τίθεται υπό την αιγίδα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Έτσι, οι Βορειομακεδόνες αξιωματικοί θα πάψουν να μιλάνε τουρκικά, όπως συνέβαινε μέχρι και τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αρχίσουν να μιλάνε ξανά τα ελληνικά, που γνώριζαν οι γραικομάνοι παππούδες τους.
Ο Νίκος Δένδιας, με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ δίπλα του, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όπως γνωρίζετε οι διμερείς μας σχέσεις περνούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
»Έχει ήδη υπάρξει σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της, χρειάζεται όμως επιμονή και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κάλυψη όλων των καθυστερήσεων που υπάρχουν για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της.
»Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία συνεργάζονται σε εποικοδομητικό πνεύμα για την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεών μας πάνω σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
»Στη βάση του σχεδίου δράσης που αποτελεί και τον χάρτη πορείας μας.
»Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ήδη ωριμάσει σε επίπεδο συμφωνιών, θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών.
»Σε αυτές περιλαμβάνονται οικονομική συνεργασία, η στρατιωτική συνεργασία, η προώθηση των επενδύσεων, η βελτίωση των υποδομών και η διασυνδεσιμότητα μεταξύ μας.
»Σήμερα στην επίσκεψή μου με συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις Κώστας Φραγκογιάννης και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, ακριβώς για να υπογραμμίσουν με αυτή τους την παρουσία το εύρος των σχέσεών μας».
Να σημειωθεί ότι η ρωσόφιλη δεξιά «αρχαιομακεδονική» αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία κατηγορεί την κυβέρνηση Ζάεφ ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών συνθηκολόγησε με την Ελλάδα.
Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια με τη Συμφωνία των Πρεσπών επέστρεψε τη Βόρεια Μακεδονία στην αγκαλιά της μοναδικής της φυσικής συμμάχου, της Ελλάδας, απαγκιστρώνοντάς την από τα νύχια της Τουρκίας (και της τουρκοκρατίας), του νεο-οθωμανισμού και της ανατολικής δεσποτείας, όπου την είχαν παραδώσει οι ημιπαράφρονες σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας και αμετανόητοι διαστροφείς της αλήθειας.
Η Βόρεια Μακεδονία, ως γεωγραφική προέκταση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, ως αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού Κόσμου (στον οποίο χωράνε όλα τα έθνη και οι λαοί που αποδέχονται τους ελληνικούς τρόπους), θα έχει μια ασφαλή θέση μεταξύ των ελευθέρων δημοκρατιών της Δύσης.