Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για τις δύο χώρες

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για τις δύο χώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Νίκος Δένδιας, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια Συμφωνία δεσμευτική και για τις δύο χώρες» και προϋποθέση για την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας απέστειλε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εν όψει της επίσκεψής του την Τρίτη, στη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, με δήλωσή του, επανέλαβε «τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και ότι στη Βόρεια Μακεδονία «δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες για την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής:

«Αύριο πρόκειται να πραγματοποιήσω την πρώτη επίσκεψή μου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

»Σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

»Μια χώρα που προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

»Προσβλέπω σε εποικοδομητικές συναντήσεις στη διάρκεια της επίσκεψής μου, που θα αποφέρουν αποτελέσματα προς όφελος των δύο γειτονικών κρατών, αποτελέσματα ορατά και στους πολίτες μας.

»Με τον συνάδελφό μου Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντιμιτρόφ, έχουμε συναντηθεί ήδη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα και έχουμε μία σχέση ειλικρίνειας, αμοιβαίου σεβασμού, ευθύτητας και αλληλοκατανόησης.

»Οι διμερείς σχέσεις μας είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες μας.

»Εργαζόμαστε για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.

»Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια Συμφωνία δεσμευτική και για τις δύο χώρες.

»Η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια.

»Πλήρης εφαρμογή σημαίνει εγκατάλειψη προκλήσεων του παρελθόντος, σημαίνει εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίο σεβασμό.

»Σημαίνει ώθηση για περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία των λαών μας.

»Θέλω επίσης να επαναλάβω τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μια πολιτική την οποία η Ελλάδα εισήγαγε στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

»Η υποστήριξή μας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία είναι δεδομένη.

»Εργαζόμαστε γι’αυτό και αναλαμβάνουμε και σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό.

»Αυτονόητο είναι βέβαια ότι και από πλευράς της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες για την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

»Όπως αυτονόητο είναι ότι και από την πλευρά της Ελλάδας, θα έχει έναν σταθερό υποστηρικτή σε αυτήν την προσπάθειά της».

Σχετικά άρθρα