Από την Κυριακή 3 έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση «Blue Flag 2019», με κλιμάκιο τεσσάρων αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advance και ανάλογο προσωπικό της 335Μ, της 116 Πτέρυγας Μάχης / Αεροπορική Βάση Αράξου, το οποίο μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση Ovda, στο Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές οι οποίες κάλυψαν όλο το εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων, ημέρα και νύχτα, σε περιβάλλον αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.
Στην άσκηση συμμετείχαν με αεροπορικές δυνάμεις, εκτός του Ισραήλ (F-15, F-16 και F-35) και της Ελλάδας, η Γερμανία (Eurofighter), οι ΗΠΑ (F-16) και η Ιταλία (F-35).
Το Ισραήλ επισκέφθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, όπου παρακολούθησε τη DV Day της «Blue Flag 2019».
Ο Α/ΓΕΑ που συμμετείχε στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) επισκέφθηκε και συνομίλησε με το προσωπικό της 335 Μοίρας τις λεγόμενες Τίγρεις της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξαν μαζί με τα F-35 του Ισραήλ συμμετέχοντας σε μια άσκηση υψηλού συμβολισμού για την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Α/ΓΕΑ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Υποπτέραρχο (Ι) Amikam Norkin, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επίσης επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και συναντήθηκε με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ιερουσαλήμ.
40 αεροσκάφη και 800 άτομα χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του Ισραήλ.
Η άσκηση έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως την Αεροπορία και τον Στρατό αλλά και το κράτος του Ισραήλ στο σύνολό του.
Στο πλαίσιο της άσκησης, δεκάδες αεροσκάφη, τόσο συμμαχικά όσο και ισραηλινά, «σηκώθηκαν» και «εκτέλεσαν» σενάρια μάχης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, όπου αντιμετώπισαν προηγμένες απειλές αντιαεροπορικών καθώς και σενάρια αερομαχιών με εχθρικά μαχητικά.
Φέτος στην άσκηση συμμετείχαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συνεργασία επιτρέπει τη εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε διεθνές επίπεδο, την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και τη μελέτη των τεχνικών πτήσης, παρέχοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αεροπορία, οι ξένες χώρες που συμμετείχαν φέτος ήταν η Γερμανία (6 Eurofighter), η Ιταλία (6 Eurofighter, 6 F-35, 1 G550), η Ελλάδα (4 F-16) και οι ΗΠΑ (12 F-16).
Τα βλέμματα «έκλεψαν» τα stealth μαχητικά F-35 που επιστρατεύτηκαν από Ιταλία και Ισραήλ για την άσκηση.
Συγκεκριμένα, η ισραηλινή 140η Μοίρα («Golden Eagle») αποκάλυψε το «Adir», το τελευταίο, υπερσύγχρονο, μαχητικό της.
«Μέχρι τώρα, η εκπαίδευση και συνεργασία χρησιμοποιώντας το “Adir” γινόταν εσωτερικά.
»Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη των νέων ικανοτήτων της αεροπορίας μας» τόνισε ο διοικητής της μοίρας.
Το Ισραήλ πρώτο χρησιμοποίησε F-35 σε μάχη
Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35 σε μάχη.
Το F-35, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Μartin Corp, είναι επίσης γνωστό με το όνομα Joint Strike Fighter και στο Ισραήλ με το εβραϊκό όνομα Αντίρ (Ισχυρός).
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός ΗΠΑ που απέκτησε F-35.
Τον Δεκέμβριο του 2016 έλαβε τα δύο πρώτα αεροσκάφη από μια συνολική παραγγελία 50.
Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πτήσεις και εναέριοι σχηματισμοί.
Πριν από κάθε απογείωση, οι πιλότοι από τις συμμετέχουσες χώρες ενημερωνόταν διεξοδικά για τις διάφορες προκλήσεις που θα αντιμετώπιζαν.
«Είναι δύσκολο για όλους αλλά έτσι μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε στον αέρα», δήλωσε ισραηλινός πιλότος με το πέρας των ασκήσεων.
«Αύριο μπορεί να έχουμε πόλεμο, οπότε σήμερα ας εκπαιδευτούμε όσο καλύτερα γίνεται» τόνισε.