Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το Αιγαίο για να μη χαλάσει το ωραίο κλίμα με τον Ερντογάν

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το Αιγαίο για να μη χαλάσει το ωραίο κλίμα με τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Στέλιος Πέτσας, Τουρκία,

«Τσιμουδιά» για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στις υπόλοιπες ελληνικές θάλασσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να μη χαλάσει το ωραίο κλίμα. Αυτό ομολόγησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων Φάνη Παπαθανασίου και Νίκου Μελέτη, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου επειδή η κυβέρνηση κοιτάζει να χτίσει θετική και ειλικρινή ατζέντα.

Ρωτάμε πολύ σοβαρά: Πώς θα χτιστεί αυτή η ατζέντα; Γκριζάροντας το Αιγαίο;

Είναι δυνατόν, ρωτάμε πολύ σοβαρά, να χτιστεί κάποια θετική και ειλικρινής ατζέντα όταν οι Τούρκοι διεκδικούν το μισό Αιγαίο και ολόκληρο το Λύκιο Πέλαγος;

Ή μήπως δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε όταν έχουν προηγηθεί -πρόσφατα- οι παροτρύνσεις Σημίτη για «μια ακόμα και επώδυνη συμφωνία» με τους Τούρκους;

Όταν μάλιστα γνωρίζουμε όλοι σε αυτόν τον τόπο σε πόσο μεγάλη εκτίμηση έχει στον Κώστα Σημίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Πέτσας φαίνεται επίσης να αγνοούσε ότι, την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε πιει το αμίλητο νερό για το Αιγαίο, για να μη χαλάσει το ωραίο κλίμα, την ώρα δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον νεο-οθωμανό πρόεδρο, πάνω από το Καστελόριζο πετούσαν τουρκικά αεροπλάνα.

Εμείς δηλαδή -η Ελλάδα- «τσιμουδιά» μη χαλάσει η ωραία ατμόσφαιρα, εκείνοι -η Τουρκία- κανονικά τις παραβιάσεις.

Να βοηθήσουμε εδώ τον κ. Πέτσα -επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο καλά τα πάει με τη Γεωγραφία- ότι το Καστελόριζο βρίσκεται στο Λύκιο Πέλαγος (όχι στο Αιγαίο) και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εάν ο πρωθυπουργός έκανε τουλάχιστον κάποια αναφορά για το Λύκιο Πέλαγος -αφού δεν μίλησε για το Αιγαίο.

Οι αναγνώστες μας οφείλουν να γνωρίζουν το εξής: Οι συναντήσεις των Ελλήνων με τους Τούρκους ηγέτες είναι συνήθως παράλληλοι μονόλογοι.

Δηλαδή, λέει ο δικός μας το ποίημά του, τις πάγιες ελληνικές θέσεις, το μεταφράζουν στον Ερντογάν που δεν μιλά άλλη γλώσσα πέρα από τουρκικά, μετά λέει ο Ερντογάν τα δικά του, μας τα μεταφράζουν, χαιρετιόμαστε και φεύγουμε.

Δεν γίνεται δηλαδή συζήτηση κανονική, όπως ίσως νομίζει ο πολύς κόσμος.

Άρα, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να μαθαίναμε –και θα το μάθουμε από τα τουρκικά ΜΜΕ– είναι εάν έκανε αναφορές ο κ. Ερντογάν στις θάλασσές μας, την ώρα που ο δικός μας χαμογελούσε και δεν έλεγε κουβέντα, νομίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική είναι δημόσιες σχέσεις.

Όχι κ. πρωθυπουργέ. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις.

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σας συμβουλεύει η αμφιλεγόμενη διπλωματική σύμβουλος που επιλέξατε κι εάν σας κατευθύνει προς τον κατευνασμό, αλλά να έχετε υπόψιν σας ότι εάν το κάνει αυτό σας οδηγεί προσωπικά σε ένα φριχτό μέλλον και την πατρίδα σε εθνική τραγωδία.

Να μην επαναληφθεί εκατό χρόνια μετά η ιστορία κ. πρωθυπουργέ.

Τι ειπώθηκε στην ΕΡΤ

Νίκος Μελέτης: Υπήρξε κάποια αναφορά από τον κ. Ερντογάν όταν τέθηκε το θέμα της έντασης στο Αιγαίο, των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων, που συμβαίνουν εχθές και προχθές. Υπήρξε κάποια αντίδραση συγκεκριμένη από τον κ. Ερντογάν για αυτό;

Στέλιος Πέτσας: «Νομίζω ότι αυτή η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση που έμεινε στα θέματα που είπαμε και πριν, δηλαδή προσφυγικό, Κυπριακό, ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, αντιμετώπιση θρησκευτικών συμβόλων, δεν πήγαμε σε θέματα όπως αυτά που αφορούν το Αιγαίο. Δεν συζητήθηκαν επομένως ζητήματα του Αιγαίου, κοιτάζουμε να χτίσουμε πάνω σε μια θετική και ειλικρινή πρώτη συνάντηση, μια θετική ατζέντα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα».

Φάνης Παπαθανασίου: Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο πάντα υπάρχει συζήτηση και όπως είπατε υπάρχει ειλικρινής συζήτηση και ο καθένας λέει τις δικές του θέσεις από τη μία και την άλλη πλευρά. Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε και από την πλευρά της Αθήνας και από την πλευρά της Άγκυρας ότι επιθυμούν να υπάρξει μια επανεκκίνηση, μάλιστα η Αθήνα αυτό που επισημαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει, είναι ότι θα ήθελε αυτή η συνεργασία, αυτή η επανεκκίνηση, να βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επομένως διαπιστώσατε εσείς από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν, διάθεση από εδώ και πέρα κατευνασμού αυτών των ακραίων φωνών από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να προχωρήσει και η θετική ατζέντα και να υπάρχει μια συζήτηση και σε άλλα ζητήματα;

Στέλιος Πέτσας: «Είπαμε ότι η βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανεβαίνουν οι προσδοκίες δίχως να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Και αυτό το χειροπιαστό, εννοώ ένα καλύτερο κλίμα που θα αποτυπώνεται και στα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μένει να το διαμορφώσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Σε λίγους μήνες πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Αλλά ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου είναι κάτι που χαρακτηρίζει πάντα όλες τις θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και αυτό είναι αυταπόδεικτο».

Δείτε και το απόσπασμα:

Σχετικά άρθρα