Ο απόπλους του δεύτερου σεισμογραφικού της Τουρκίας, «Ορούτς Ρέις», από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης δεν βρήκε εξ απήνης το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Εδώ και μέρες πέριξ των νησιών του Αρχιπελάγους στα ανατολικά σύνορά μας έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους πλοία του Ελληνικού Στόλου, με το Αρχηγείο στη Σαλαμίνα να επαγρυπνεί.
Το «Orus Reis» που πλέει περίπου με 14 κόμβους ταχύτητα, υπολογίζεται πως θα φτάσει στο λιμάνι της Σελεύκειας Ισαυρίας- άντρο των πειρατικών κινήσεων της Τουρκίας καθώς απ’ εκεί πέρασαν όλα τα πλοία που έχουν περικυκλώσει την Κύπρο- σε ένα 48ωρο.
Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, που επικαλείται η ιστοσελίδα Hellas Journal, σημειώνουν πως από τη στιγμή που το πρωί της Τετάρτης θα έχει περάσει τα στενά των Δαρδανελίων και θα μπει στο Αιγαίο, η στενή παρακολούθηση είναι δεδομένη.
Όπως δεδομένο είναι ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση προσεγγίσει κατά τον πλου του, λιγότερο από την προβλεπόμενη απόσταση, θα έχει δίπλα του ελληνικό πλοίο για να του δείξει την πύλη εξόδου.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως εφόσον δεν αλλάξει τίποτα κατά τον πλου του ερευνητικού και φτάσει στο «πειρατικό λιμάνι» απέναντι από την Κύπρο, τότε όλοι θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η απόφαση της Άγκυρας.
Η έκδοση της navtex για έρευνες από το «Orus Reis» θα δηλώσει την πρόθεση που έχει η Τουρκία.
Αν θα ισχύσουν οι πληροφορίες για το λεγόμενο «τριεθνές» που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του.
Αν η ναυτική οδηγία που θα ορίζει το σημείο των ερευνών βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ σίγουρα αποτελεί κλιμάκωση των προκλήσεων ενόψει μάλιστα και των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την Άγκυρα να δείχνει τις προθέσεις πως στην ατζέντα θέλει να μπει και δικό της μερίδιο για τον υποθαλάσσιο πλούτο.
Το τρίτο σενάριο είναι η έκδοση navtex σε τακτά διαστήματα για δήθεν έρευνες σε διαφορετικές περιοχές κι ανάμεσα σ’ αυτές να περάσει το πιο πάνω πρόβλημα που θα είναι μια προσπάθεια ερευνών και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η Τουρκία είχε επιδιώξει τον Οκτώβριο του 2018 με το σεισμογραφικό Barbaros.