Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ελληνικό σύμβολο – Μας απαγορεύεται

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ελληνικό σύμβολο – Μας απαγορεύεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ήλιος της Βεργίνας, Σκόπια,

Από σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου απαγορεύεται δια ροπάλου στη Βόρεια Μακεδονία η οποιαδήποτε χρήση του «Ήλιου της Βεργίνας».

Η απαγόρευση της χρήσης του ελληνικού αυτού συμβόλου προβλεπόταν και από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, ωστόσο, η τότε ΠΓΔΜ για εμάς -«Μακεδονία» για όλο τον υπόλοιπο κόσμο- αν και το αφαίρεσε από τη σημαία της, επέτρεπε τη χρήση του από ακροδεξιούς ψευδομακεδονιστές.

Όπως μετέδωσε η σκοπιανή ιστοσελίδα Alfa.mk και αναμετέδωσε το Βαλκανικό Περισκόπιο, «το σύμβολο της πρώτης σημαίας της ανεξάρτητης «Μακεδονίας», ο Ήλιος της Βεργίνας, από αύριο [σ.σ. Δευτέρα] δεν πρέπει να υπάρχει σε μνημεία, ιδρύματα ή δημόσιους χώρους, όπως συμφωνήθηκε στους Ψαράδες [σ.σ. Πρέσπες] από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του περασμένου έτους».

«Από την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών, τέθηκε μια χρονική περίοδος έξι μηνών, που λήγει τη Δευτέρα και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αφαιρέσει το σύμβολο του μακεδονικού ήλιου από όλα τα μνημεία, λόγω του ότι αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

»Τα πνευματικά δικαιώματα του ανήκουν στην Ελλάδα.

»Αυτό προβλέπει το άρθρο 8 της Συνθήκης.

»Για αυτό η κυβέρνηση στα Σκόπια συνεδρίασε στις 4 Ιουλίου και ζήτησε από όλα τα θεσμικά όργανα να καταγράψουν όλα τα μνημεία, δημόσιους χώρους και άλλες υποδομές, που περιέχουν στοιχεία τα οποία ανήκουν στην αρχαία ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό».

Σημειώνεται ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων αν πρόκειται για έργο τέχνης, όπως είναι ο ήλιος της Βεργίνας, είναι η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ήλιος της Βεργίνας

Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς Άστρο της Βεργίνας) είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγγεία και νομίσματα, αλλά έγινε ευρέως γνωστό λόγω της απεικόνισης του στην χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο ο οποίος αποδίδεται στην Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο ήλιος αυτός χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας, καθώς και σε επιμέρους διοικητικές διαιρέσεις του.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χρησιμοποίησε επίσης αυθαίρετα το σύμβολο αυτό για την κρατική της σημαία, από το 1992 ως το 1995, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μετά τις αντιδράσεις, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και τροποποίησε τη σημαία της με βάση την αρχική σε σχηματοποιημένο ήλιο.

Από τον Ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας.

Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’, από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του.

Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.

Η σημασία του συμβόλου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ότι ήταν ηλιακό σύμβολο, σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστείας του Φιλίππου, ένα θρησκευτικό σύμβολο που αναπαριστά τους 12 Θεούς του Ολύμπου (Ελληνική Εθνική θρησκεία), ή ένα διακοσμητικό σχέδιο.

Δεκαεξάκτινοι, δωδεκάκτινοι και οκτάκτινοι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της περιόδου αλλά και σε ευρήματα από τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο (Μεγάλη Ελλάδα και Μικρά Ασία), ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και σε απεικονίσεις Αθηναίων οπλιτών αλλά και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, 5ος αιώνας π.Χ., Λοκρίδα, 4ο αιώνας π.Χ.

Πριν το 1977 το σύμβολο θεωρείτο απλά διακοσμητικό στοιχείο.

Έπειτα από την ανακάλυψη του Ανδρόνικου το σύμβολο άρχισε να συσχετίζεται με τους Αρχαίους Μακεδόνες, παρ’ όλη τη πρωτέρα διακοσμητική του χρήση στην Ελληνική τέχνη.

Σχετικά άρθρα