Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Πανεπιστήμια, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έφερε αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας με ζοφερά χρώματα, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη με την ομαλή του λειτουργία και πρόσθεσε ότι όσο δεν αλλάζουν οι σημερινές συνθήκες θα έχουμε φυγή των νέων στο εξωτερικό.

«Είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδισμένα.

»Ότι η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες φοιτητές μπορεί να αλλάξει» είπε, προσθέτοντας ότι μία από τις τομές- αλλα όχι η μόνη- είναι η ρύθμιση για το άσυλο.

Όπως είπε η ρύθμιση υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων. «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται με την ασχήμια και την μετριότητα», τόνισε.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις του πανεπιστημίου, που σήμερα είναι φυλακισμένες», τόνισε, προσθέτοντας πως θα δοθεί τέλος σε πράξεις «μαφιόζων» και «πολιτικών μπράβων».

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια, «αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές» και σημείωσε πως «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», ενώ «όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεολογική εμμονή και επικοινωνιακό παιχνίδι, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να διεξάγει μία πρώτη ιδεολογική αντιπαράθεση για αυτό και φέρνει εσπευσμένα τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο το άσυλο, αλλά το ελληνικό πανεπιστήμιο συνολικά, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι περιέγραψε μία εικόνα, που δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στην ποιότητα των σπουδών που τα ιδρύματα προσφέρουν.

«Η παράλειψη αυτή στο αφήγημά σας και η εμμονή να υποβαθμίζετε το ελληνικό πανεπιστήμιο σας οδηγεί σε μία χωρίς πραγματική σημασία νομοθέτηση για το άσυλο» ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να απαξιώσει την έρευνα και να αυξήσει το κόστος φοίτησης. «Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε.

Σχετικά άρθρα