Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Μακεδονία απαγόρευσε τον Ήλιο της Βεργίνας

Η Βόρεια Μακεδονία απαγόρευσε τον Ήλιο της Βεργίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ήλιος της Βεργίνας, Σκόπια,

Η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, τηρώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαγόρευσε κάθε χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των «αρχαιομακεδόνων».

Η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας ως συμβόλου, αποτυπωνόταν και στην πρώτη σημαία της ανεξαρτησίας της, τότε, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία (1995) είχε επίσης απαγορεύσει τη χρήση του, αλλά οι κυβερνήσεις της τότε ΠΓΔΜ για εμάς, «Μακεδονίας» για τον υπόλοιπο κόσμο, έκαναν τα στραβά μάτια.

Ο αντιπολιτευτικός Τύπος στα Σκόπια επέκρινε αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης.

Ο Τύπος αυτός πρόσκειται στο δεξιό VMRO-DPMNE, στο αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Από όλους τους δημόσιους χώρους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας «Σλόμποντεν Πέτσατ», τα κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας.

Δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό.

Το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφει το δημοσίευμα.

«Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ηλιο της Βεργίνας, σύμβολο που αποτελεί μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται για έργο τέχνης».

Πάμε από την αρχή για να το εντυπώσουν όσοι δεν πιστεύουν τι διαβάζουν, αλλά πίστευαν τις προεκλογικές αθλιότητες της Νέας Δημοκρατίας:

«Σύμβολο που αποτελεί μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό».

Προθεσμία μέχρι τις 12 Αυγούστου

«Επί πλέον, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες Aρχές την παροχή πληροφοριών για τους δημόσιους χώρους όπου χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

»Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, και η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ηλιου της Βεργίνας λήγει στις 12 Αυγούστου 2019, όπως σημειώνεται.

Σχετικά άρθρα