Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άρθρο του Φίλιπ Κρίστοφερ στην «Ουάσιγκτον Τάιμς» για της σημασία της Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης Ανατολικής Μεσογείου

Άρθρο του Φίλιπ Κρίστοφερ στην «Ουάσιγκτον Τάιμς» για της σημασία της Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης Ανατολικής Μεσογείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Τουρκία, Φίλιπ Κρίστοφερ,

Σε άρθρο του που καταχωρήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου, στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Εταιρική Στρατηγική Σχέση Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, προστατεύει και διασφαλίζει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

«Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έχει εκθέσει την ευπάθεια των αμερικανικών συμφερόντων ασφαλείας καθώς και εκείνων των χωρών του Δυτικού κόσμου, στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Οι δεκαετίες άρνησης από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας να εφαρμόζουν τους νόμους της χώρας που θέσπισε το Νομοθετικό μας Σώμα, έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την ευπάθεια.

»Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο πρωταγωνιστικός παράγοντας πίσω από το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι κοντά στην πρώτη ισλαμική κατάκτηση εδάφους του Δυτικού κόσμου στη σύγχρονη ιστορία, στο βόρειο τρίτο του συμμάχου μας Κύπρου», γράφει στο άρθρο του ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κάνει μία ιστορική αναφορά στην αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, ξεκινώντας από την σωστή στάση του προέδρου Τζόνσον το 1964, ο οποίος σταμάτησε τουρκική εισβολή με την χρήση αμερικανικών όπλων, σε αντίθεση με την «συστηματική παραμέληση των νόμων που δημιούργησε συσσώρευση αριθμού προβλημάτων», με κορυφαίο παράδειγμα την τουρκική εισβολή του 1974 και την στάση του προέδρου Νίξον και του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρεται στην μη εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει την χρησιμοποιήσει αμερικανικών όπλων σε παρόμοιες επιθετικές ενέργειες, όπως ήταν η τουρκική εισβολή, την αντίδραση της τότε αμερικανικής κυβέρνησης στο εμπάργκο που επέβαλε το Κογκρέσο και την παράκαμψή του με μεταφορές όπλων στην Τουρκία μέσω Ευρώπης, αλλά και την μη τήρηση των υποσχέσεων που η κυβέρνηση Κάρτερ έδωσε στο Κογκρέσο για να αποδεχθεί άρση του εμπάργκο στην Τουρκία.

«Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Τουρκία αύξησε σημαντικά την κατοχή της στην Κύπρο, ωστόσο, η εκτελεστική μας εξουσία πιστοποιεί στο Κογκρέσο κάθε λίγους μήνες εδώ και δεκαετίες ότι η Τουρκία κινείται προς αποχώρηση», σημειώνει ο κ. Κρίστοφερ, που παραθέτει στα παραδείγματα και την αδιαφορία των αμερικανικών κυβερνήσεων να εργαστούν για τη διερεύνηση της τύχης των υπολοίπων τεσσάρων Αμερικανών αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής (πέραν του Ανδρέα Κασάπη), όπως ζητούσε η σχετική νομοθεσία που ενέκρινε το Κογκρέσο.

Αναφερόμενος στην Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου, ο Φίλιπ Κρίστοφερ σημειώνει πως ορισμένοι καλοί διπλωμάτες, όπως ο Μάικ Πομπέο που συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση της Ιερουσαλήμ κι ο Γουές Μίτσελ, «απέρριψαν τη μεταχείριση της περιοχής από την εκτελεστική εξουσία ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, το οποίο γυρίζει την πλάτη στους συμμάχους μας στο Δυτικό κόσμο.

»Αλλά η σημερινή προοπτική που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Πεντάγωνο δεν θα διαρκέσει για πάντα.

»Η Αμερική πρέπει να διαβεβαιώσει για την εφαρμογή εκ μέρους της εκτελεστικής μας εξουσίας νόμων όπως το Νομοσχέδιο East Med που παρουσίασαν στη Γερουσία οι Bob Menendez και Marco Rubio και στη Βουλή οι Ted Deutch, Gus Bilirakis και David Cicilline».

Αναφέρεται επίσης στο λεκτικό που εισήγαγε σε νομοσχέδιο η πρόεδρος της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής, Νίτα Λόουι, με την οποία θεσμοθετεί την χρηματοδότηση από μέρους των ΗΠΑ τριμερών συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας, άμυνας κλπ.

«Αυτό είναι αρμόζον επειδή η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι μόνες χώρες της περιοχής που είναι σταθερές δημοκρατίες και πάντα καλύπτουν τα νώτα μας», πρόσθεσε.

Εξηγώντας τη σημασία αυτής της διάσκεψης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ υπογραμμίζει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «θα μάθουν ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι τώρα και αποτελούσαν πάντα μέρος της ομάδας της Αμερικής και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται γενναιόδωρα ως τέτοιοι.

»Αυτή η μεταχείριση των συμμάχων μας στην Εταιρική Σχέση Ανατολικής Μεσογείου θα βοηθήσει επίσης τη χώρα μας να αποτρέψει τις νέες προκλήσεις στην περιοχή, από τη Ρωσία, την Κίνα και τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

»Τα τραύματα στα συμφέροντα ασφαλείας της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν παρά να επουλωθούν από την επαναβεβαίωση της εξουσίας του Κογκρέσου», καταλήγει το άρθρο του Φίλιπ Κρίστοφερ στην «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Πηγή: GreekNewsOnline

Σχετικά άρθρα