Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για πρώτη φορά γυναίκες στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Τι αποφάσισε το υπουργικό

Για πρώτη φορά γυναίκες στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Τι αποφάσισε το υπουργικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άρειος Πάγος, Δήμητρα Κοκοτίνη, Δικαιοσύνη, Ειρήνη Καλού, Υπουργικό Συμβούλιο,

Στις δύο κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, εξελέγησαν δύο γυναίκες, η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Και οι δύο χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού στο δικαστικό σώμα.

Η Ειρήνη Καλού, που ήταν η ανακρίτρια της υπόθεσης του Βατοπεδίου, είναι πλέον η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη, είναι η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η Ειρήνη Καλού έγινε ευρέως γνωστή γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια.

Μετά από πολύωρη απολογία είχε αφήσει τότε ελεύθερο τον Γιάννη Αγγέλου στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή επιβάλλοντας μια ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή χρηματική εγγύηση της τάξης των 400.000 ευρώ.

Στη συνέχεια μετά από αίτηση που υπέβαλε ο κατηγορούμενος, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, για μείωση της εγγυοδοσίας του έριξε την εγγύηση στις 300.000 ευρώ

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου ΑΠ τον Οκτώβριο του 2018.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014.

Έχει μπροστά της διετή θητεία, ενώ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου νομική της κατάρτιση.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε:

«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

»Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

»Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

»Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.

»Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

»Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες.

»Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.

»Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά.

»Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων.

»Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

»Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών.

»Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

»Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Σχετικά άρθρα