Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Καβγάς» τουρκικού και ελληνικού ΥΠΕΞ για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919–1922)

«Καβγάς» τουρκικού και ελληνικού ΥΠΕΞ για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919–1922)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενοκτονία Ποντίων, Μικρασιατική Καταστροφή, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ως «μία ακόμη αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας και στην οποία έκανε λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» Ελλήνων πολιτικών σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων και «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».

Απαντώντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «είναι ιστορικό καθήκον όλων μας -και ιδίως της γείτονος Τουρκίας- να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές που άφησαν πίσω».

«Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας» και «αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία η Άγκυρα χαρακτήριζε «αβάσιμους» τους «ισχυρισμούς που στοχοποιούν την τουρκική ιστορία», βάλλοντας κατά «ανεύθυνων Ελλήνων πολιτικών».

Στην ίδια ανακοίνωση η Άγκυρα έκανε λόγο για «θηριωδίες» από τον ελληνικό στρατό και υποστήριζε ότι η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Για «ανεύθυνους» Έλληνες πολιτικούς που «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί» που «στοχοποιούν την τουρκική ιστορία» δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και αναφέρεται σε «θηριωδίες» που – όπως υποστηρίζει – διέπραξε ο ελληνικός στρατός.

«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό.

»Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς που στοχοποιούν την ιστορία μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος έναντι της Τουρκίας, όπως και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Υπενθυμίζουμε σε όσους επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει πως «αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχοποιούν την ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζει τη ρητορική αυτή «ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Όπως υποστηρίζει, η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων».

Σχετικά άρθρα