Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ας ξέρουν οι χώρες που καλούνται στην «Ασπίδα της Μεσογείου» ότι αποτελεί επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας

Ας ξέρουν οι χώρες που καλούνται στην «Ασπίδα της Μεσογείου» ότι αποτελεί επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ασπίδα της Μεσογείου - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.

Από αύριο Δευτέρα έως και τις 25 Μαΐου πραγματοποιείται ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο η άσκηση «Θαλασσόλυκος», με τη συμμετοχή 131 σκαφών, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων, καθώς και μονάδων των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής.

Ότι βεβαίως η Τουρκία ανακοινώνει τέτοιους «αριθμούς» δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα.

Η άσκηση διαλαμβάνει -σύμφωνα με τους Τούρκους- εκπαίδευση με αληθινά πυρά και αποτελεί επίδειξη ισχύος και άσκηση διπλωματίας για την Τουρκία, καθώς 85 σκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση, κατά το τελευταίο στάδιό της, θα μεταβούν σε 33 λιμάνια της Τουρκίας, καθώς και σε λιμάνια του εξωτερικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η δεύτερη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ασπίδα της Μεσογείου»

Άσκηση που ονομάζεται «Ασπίδα της Μεσογείου» και διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2006, με σκοπό την «αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών ασφαλείας», «ειδικά σε σχέση με τις προσπάθειες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες από την Άγκυρα, η Τουρκία προγραμματίζει τη διεθνοποίηση της άσκησης, μέσω της υπογραφής «μνημονίου κατανόησης» με εννέα χώρες.

Πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αλγερία, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Πακιστάν και Τυνησία.

Με τις χώρες αυτές η Άγκυρα σκοπεύει να ανταλλάσσει πληροφορίες στο πλαίσιο της «Ασπίδας της Μεσογείου», αν και δεν θα απαιτείται η αποστολή ναυτικών δυνάμεων από τα εννέα κράτη στην πραγματοποίηση της άσκησης.

Το TRIBUNE σημειώνει ότι η Τουρκία αποκαλεί «Ασπίδα της Μεσογείου» όχι απλά μια άσκηση, αλλά τη ναυτική επιχείριση -όπως η ίδια διατείνεται- που πραγματοποιεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ως προέκταση της επιχείρισης «Ασπίδα του Ευφράτη», δηλαδή της τουρκικής εισβολής και κατοχής στη βορειοδυτική Συρία.

Οι χώρες που καλούνται να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην Ασπίδα της Μεσογείου οφείλουν να ενημερωθούν ότι εάν αποδεχθούν την τουρκική πρόσκληση γίνονται συνένοχες σε ευθεία πολεμική πρόκληση ενάντια στην Ελλάδα και τους συμμάχους της.

Η Ελλάδα οφείλει να προειδοποιήσει με αυστηρές κυρώσεις όσες χώρες εμπλακούν στην «Ασπίδα της Μεσογείου».

Ιδίως σε ό,τι αφορά την πολλαπλά ωφελημένη από την Ελλάδα Αλβανία, πρέπει να της επισημανθεί ότι παρασύρεται σε αδιέξοδο κυκεώνα.

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τι «έρχεται» στην Τουρκία ακούστε πατώντας ΕΔΩ τι είπε ο Στέφανος Μυτιληναίος στη «Φωνή της Ελλάδας»

Διαβάστε ΕΔΩ για την «Ασπίδα της Μεσογείου» (Δημοσιεύτηκε 3 Μαΐου 2017)

Σχετικά άρθρα