Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Κίνα ο Τσίπρας – Για τον Δρόμο του Μεταξιού και συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο

Στην Κίνα ο Τσίπρας – Για τον Δρόμο του Μεταξιού και συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κίνα, Λι Κετσιάνγκ, Νέος Δρόμος του Μεταξιού, Πρωτοβουλία 17+1, Σι Τζινπίνγκ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative, 25-27/4/2019).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κίνας, που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ τη Μ. Παρασκευή 26/4, όπως και το Μ. Σάββατο (27/4), στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 17+1», η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών.

Με αυτό το εφαλτήριο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της της Λ.Δ. της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, καθώς και με τον Ουάνγκ Γιανγκ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και «νούμερο 4» της ιεραρχίας του.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα είναι μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Αναμένεται επίσης να υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Στο Πεκίνο θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις 26 και 27 Απριλίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του «Belt and Road Forum II».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, είναι το εξής:

26 Απριλίου

9:.0 Επίσημη τελετή έναρξης BRF II – Ομιλία του Κινέζου Προέδρου

11.30 Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου. Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

13.00 Γεύμα με το Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, Wang Yang

15.30 Διμερής συνάντηση με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang

17.00 Διμερής Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping

19.30 Επίσημο δείπνο

27 Απριλίου

10.30 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών. Θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης». Παρέμβαση Πρωθυπουργού

13.10 Ομαδική φωτογραφία

Το πρόγραμμα είναι σε τοπική ώρα (-5)

Σχετικά άρθρα