Την παραμονή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία, ο συμπαθέστατος Ζόραν Ζάεφ παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκεί, μεταξύ των πολλών καλών και ωραίων που είπε, υπέπεσε και σε ένα αμάρτημα -το οποίο παραδόξως πέρασε απαρατήρητο από την έξαλλη αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Δεσμευόμενος ο Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εξετάσει η χώρα του και να αναθεωρήσει τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία, διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Αυτή η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ήταν εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήταν προφανώς ελιγμός για εσωτερικούς μικροπολιτικούς λόγους.
Ωστόσο, η αστοχία να προβεί σε μια τέτοια δημόσια δήλωση σε διεθνές πρακτορείο, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Υπενθυμίζουμε ότι η Συμφωνία ρητά προβλέπει ότι όσα αγάλματα δεν απομακρυνθούν, θα τους τοποθετηθούν επιγραφές οι οποίες θα αναφέρουν ότι είναι μνημεία του ελληνικού πολιτισμού.
Έτσι οι Σκοπιανοί θα μπορούν να έχουν -για παράδειγμα- άγαλμα Μέγα Αλέξανδρο, εάν το επιθυμούν, όπως άγαλμα του Αλεξάνδρου έχουν και οι Σκωτσέζοι στο Εδιμβούργο, αλλά με τη γνώση και την ομολογία ότι ήταν Έλληνας βασιλιάς.
Η «παρέκκλιση» του Ζόραν Ζάεφ δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική πλευρά.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη συμπάθεια που έχει στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, φρόντισε να τον επαναφέρει στην τάξη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός σε ερώτημα του Γιώργου Γεωργιάδη από την ΕΡΤ3, μεταξύ άλλων, είπε:
«Και να πω ότι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και αυτό που προβλέπει η ίδια η Συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία.
»Και προβλέπεται, σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους, μεταξύ άλλων, και την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στα μνημεία αυτά, που θα αναφέρουν σαφώς ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
»Ο οποίος, βέβαια, είναι παγκόσμιος, είναι οικουμενικός.
»Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα Ζόραν, όταν ανοίγει τα φτερά της και όταν φεύγει από τη λογική της περιχαράκωσης, όχι όταν κλείνεται.
»Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Άρα, θεωρούμε ότι αυτά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είναι μνημεία παγκόσμια, ανήκουν στην οικουμένη.
»Και θα χαρούμε πάρα πολύ, όταν εσείς θα τοποθετήσετε αυτές τις σημάνσεις που θα αναφέρετε ότι τα μνημεία αυτά είναι μνημεία με αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε τον αγαπητό Ζόραν Ζάεφ στην τάξη.
Για τα σχολικά βιβλία
Προηγουμένως, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, έκανε και την εξής αναφορά στα σχολικά βιβλία:
«Σήμερα κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα σε ό,τι αφορά τα σχολικά εγχειρίδια.
»Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει η μία χώρα την άλλη, τον τρόπο που βλέπει ο ένας λαός τον άλλον, τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά μας και μαθαίνουν την ιστορία τους και την ιστορία των άλλων λαών.
»Είναι πολύ κρίσιμο βήμα αυτό το βήμα που έγινε».