Αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία δημοσίευσε η «Αυγή της Κυριακής», το οποίο και αναδημοσιεύουμε.
«Τρίτη 2 Απριλίου 2019». Πάνω σε αυτή την ημερομηνία θα πέσει ο ιστορικός του μέλλοντος που θα γκουγκλάρει αναζητώντας στον ηλεκτρονικό Τύπο του παρελθόντος ντοκουμέντα για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Θα διαβάσει ότι εκείνη την ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα, αφότου η κυβέρνησή του είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και επέλυσε την ονοματολογική διαφορά.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια την Τρίτη αποτελεί εξέλιξη ιστορικής και πολιτικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, αλλά και μεγάλου οικονομικού οφέλους για τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.
Θα αποτελέσει την αφετηρία για τα πρώτα απτά αποτελέσματα για τις δύο χώρες, δύο μόλις μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία.
Έπειτα από 30 χρόνια μιας πολιτικής αδράνειας που λειτούργησε ως όχημα να στηθούν καριέρες πάνω στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία κρατώντας πίσω τη χώρα και τη βόρεια Ελλάδα ειδικότερα.
Έτσι, η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα σηματοδοτήσει εμφατικά μια νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές, ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.
Οι δύο ηγέτες, στη διμερή συνάντησή τους το πρωί της Τρίτης, θα διερευνήσουν, με σκοπό να αξιοποιήσουν, τις πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Για τις δύο πλευρές, η σύγκληση του ΑΣΣ αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με σαφή οφέλη για τις δύο χώρες και τους λαούς τους, καθώς αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης ως κόμβου στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας και logistics.
Με το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο
Ως προς αυτό θα εργαστούν και από κοντά, σε παράλληλες συναντήσεις, οι υπουργοί των δύο χωρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται από πολυπληθή υπουργική αποστολή στην οποία θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, η ΑΝΥΠΕΞ Σ. Αναγνωστοπούλου, ο ΥΦΥΠΕΞ Μ. Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας Θράκης Ελ. Χατζηγεωργίου.
Οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν
Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών, ορισμένες εκ των οποίων εξαιρετικά σημαντικές, όπως αυτή για αμυντική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας, στο πλαίσιο του NATO, θα αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, η οποία δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα υπογραφεί σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών, με ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
Θα υπογραφεί συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ακόμη, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ε.Ε.
Από το Βουκουρέστι, την Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να ενθαρρυνθεί η γειτονική χώρα για τα βήματα που κάνει, «μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπογραφεί η Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016, αλλά και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δύο χωρών.
Ελληνικοί εταιρικοί κολοσσοί συνοδεύουν τον πρωθυπουργό
Εξαιρετικά σημαντική πτυχή της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα συνιστά το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή περίπου 100 εταιρειών (σχεδόν οι μισές από τη Βόρεια Ελλάδα), από τους τομείς κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών.
Η πολυάριθμη επιχειρηματική ομάδα θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται εκπρόσωποι του ομίλου Μυτιληναίου, της Intracom του Ομίλου Κόκκαλη, η Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη, η Promitheus Gas του Ομίλου Κοπελούζου, ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, TITAN, Βιοχάλκο, Sidenor, Alpha Digital, καθώς και πολυάριθμες εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας.
Το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και επισφραγίζουν με τη συμμετοχή τους εταιρείες κολοσσοί της Ελλάδας αλλά και εμβληματικές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας είναι ταυτόχρονα η πιο ηχηρή απάντηση.
Απάντηση στη Ν.Δ. και στους φίλα προσκείμενους σε αυτήν οργανισμούς και MME που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της επίσκεψης, πόσο μάλλον να σαμποτάρουν με κάθε μέσο την ψήφιση αυτής καθαυτής της Συμφωνίας των Πρεσπών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Θετικό μομέντουμ για ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας
Ένας τριαντάρης πολίτης της γειτονικής χώρας, το πρώτο super market που γνώρισε ήταν το Vero (σ.σ.: Βερόπουλος).
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μετά ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και επί σειρά ετών πρώτος σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ ήταν η Ελλάδα, αφού έως και το 2000 δεν υπήρχε τράπεζα ή σημαντική βιομηχανία που να μην ανήκε σε ελληνικά χέρια.
Η επίσκεψη της Τρίτης, η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση, αποτελεί αφετηρία για επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη γείτονα, σε νέους, υγιείς όρους, προς όφελος και των δύο πλευρών. Κάτι που ο παραγωγικός κόσμος το γνώριζε πάντα.
«Είναι μια επιχειρηματική αποστολή σε μια χώρα όπου έχουμε επιχειρηματική παρουσία από το ’90.
»Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε» τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Αθ. Σαββάκης, σχολιάζοντας την απόφαση δύο Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού Συλλόγου να μη συμμετάσχουν στην αποστολή εν είδει διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με σαράντα επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα, από όπου τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά το θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία.
Εκεί από όπου κάλεσε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις με σειρά πρωτοβουλιών.
H πατριδοκαπηλία στο κενό
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ, Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.
Αντικείμενο της συζήτησης, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ήταν οι εμπορικές και επιχειρηματικές προοπτικές που ανοίγονται με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το πανίσχυρο μιντιακό σύστημα που υποστηρίζει τη Νέα Δημοκρατία πανίσχυρο γιατί λειτουργεί πάντοτε σε ενιαία γραμμή με την Πειραιώς και με την ίδια ατζέντα ανέδειξε μόνο κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις του στυλ «πουλήσατε τη Μακεδονία μας».
Αντιδράσεις, μάλιστα, επιχειρηματιών που έχουν ήδη δουλειές με τη γειτονική μας χώρα.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ, έγινε γνωστός ο κατάλογος των επιχειρήσεων που θα δώσουν το παρών στο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, αναζητώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Περίπου 100 επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες οι μεγαλύτεροι όμιλοι της χώρας, θα βρίσκονται εκεί, αγνοώντας τα εθνολαΐκιστικά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται συστηματικά ο Κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να μαζέψει λίγες παραπάνω ψήφους από την Ακροδεξιά.