Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή Τσίπρα για Ράμα: Ελπίζω να διαψευσθούν οι πληροφορίες για τη μειονότητα, αλλιώς ΕΕ «γιοκ»

Οργή Τσίπρα για Ράμα: Ελπίζω να διαψευσθούν οι πληροφορίες για τη μειονότητα, αλλιώς ΕΕ «γιοκ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), Αλβανία, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Ενέργεια, Έντι Ράμα, Χειμάρρα,

Με ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά την Τετραμερή Σύνοδο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως εάν δεν διαψευσθούν οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο δήμευσης των περιουσιών της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, τότε το καθεστώς Ράμα μπορεί να αποχαιρετίσει την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, την ώρα που ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν για τις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, ενημερώθηκε πως υπάρχουν πληροφορίες, ακόμη ανεπιβεβαίωτες, σύμφωνα με τις οποίες δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση για εκτάσεις στις ακτές της Αλβανίας, οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν και εκτάσεις που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας.

Για αυτό το λόγο και αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός στις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς με τις χώρες των Βαλκανίων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία.

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν.

»Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».

«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί.

»Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί, στέλνοντας μήνυμα να «μαζευτεί» άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα».

Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Ενεργειακός κόμβος τα Βαλκάνια: Ενώνουν δυνάμεις Ελλάδα- Βουλγαρία- Σερβία- Ρουμανία

Εστιάσαμε σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας πάνω στα θέματα που αφορούν το όραμα μας για τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις στην 7η Τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

Αυτός ο δακτύλιος είπε περιλαμβάνει στο νότιο σκέλος του τη Βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό τμήμα του περιλαμβάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, το βόρειο μέρος είναι η διασύνδεση Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και το δυτικό σκέλος είναι η διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία δια μέσου της Βόρειας Μακεδονίας.

Είπε ότι μιλάμε για σημαντικές υποδομές που θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας και το διεθνές εμπόριο, αλλά και τη μετακίνηση των πολιτών, μιλάμε για υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, μιλάμε για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που θα δώσουν ώθηση και στον τουρισμό, μιλάμε όμως και για ενεργειακούς δρόμους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας όπως τη σύνδεση της Μεσογείου, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ο αγωγός ΙGB που θα συνδέει τον αγωγό ΤΑΡ που ήδη διέρχεται και μεταφέρει αζέρικο αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά θα αντλεί και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει η πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη για επανα-αεροποίηση υγροποιημένου αερίου (LNG) όπως επίσης και της υφιστάμενης υποδομής στη Ρεβυθούσα.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την «ιστορικής σημασίας συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό East Med «που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας».

Επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας και από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην Ιταλία, «ενδεχομένως όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς την Βαλκανική».

Έτσι λοιπόν, τόνισε, έχουμε ένα πλαίσιο που με τον East Med, με τα άλλα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB (τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.

Μιλώντας για τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Σερβίας, η οποία έχει ήδη καταφέρει πολλά και πρέπει να ενθαρρυνθεί, έχει σταθερή πρόοδο, έχει ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια.

«Στηρίξαμε και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, διάλογος που δεν βοηθείται από τις πρωτοβουλίες της Πρίστινας».

Συζήτησαν και για τη νέα δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε, «και για την ανάγκη η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική».

«Άλλωστε πιστεύω ότι αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της Συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία».

«Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν».

«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη».

«Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί.

»Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα».

Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε οι “B4” των Βαλκανίων, είμαστε οι 4 βαλκανικές χώρες που έχουμε απόλυτη επιθυμία να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία προς όφελος της συνανάπτυξης, της συνεργασίας, της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας».

Ανέφερε, δε, ότι η Ρουμανική Προεδρία είναι κρίσιμη γιατί διεξάγεται σε μια περίοδο που στην Ευρώπη έχουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 8η κατά σειρά Τετραμερή σύνοδο το επόμενο διάστημα.

Σχετικά άρθρα