Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηλιόπουλος: Σε μια πενταετία τα Εξάρχεια θα είναι «άβατο» από τα ενοίκια

Ηλιόπουλος: Σε μια πενταετία τα Εξάρχεια θα είναι «άβατο» από τα ενοίκια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αυτοδιοικητικές Εκλογές, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αθήνας, Εκλογές, Εξάρχεια, Νάσος Ηλιόπουλος, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

«Σε πέντε χρόνια τα Εξάρχεια θα είναι «άβατο» για τους ανθρώπους της γενιάς μου από τα ενοίκια», σχολίασε την Πέμπτη ο Νάσος Ηλιόπουλος στην εκπομπή «ALPHA ΡΕΠΟΡΤΑΖ».

«Οτιδήποτε είναι πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι πρόβλημα του δημάρχου.

»Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι όμως, εγώ δε θέλω να μιλάω ως υποψήφιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

»Θέλω να πω τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ο δήμαρχος.

»Όταν μιλάμε για τα Εξάρχεια, μιλάμε για μία περιοχή εγκαταλελειμμένη, στα Εξάρχεια υπάρχει ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου σε όλη την Αττική, ο Λόφος του Στρέφη.

»Ένας χώρος που θα μπορούσε να έχει παιδική χαρά, να είναι ζωντανός.

»Η δουλειά του Δήμου είναι να ζωντανεύει τις γειτονιές.

»Αν δείτε τον προϋπολογισμό για έργα ηλεκτροφωτισμού το 2018 στην Αθήνα, θα δείτε το καταπληκτικό ποσό των «μηδέν ευρώ».

»Αυτό είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Μια πόλη που είναι σκοτεινή είναι πόλη ανασφαλής», σημείωσε αναφερόμενος στα Εξάρχεια ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως «Σε πέντε χρόνια από τώρα τα Εξάρχεια θα είναι άβατο για τους ανθρώπους της γενιάς μου από τα ενοίκια.

»Θα είναι άβατο γιατί με το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση, πλέον οι άνθρωποι δεν μπορούν να νοικιάσουν.

»Το ζήτημα δεν είναι οριζόντιο σε όλη την Ελλάδα, δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο την Αθήνα και την Τρίπολη. Είναι ευθύνη του πρώτου δήμου της χώρας να έχει γνώμη».

Τόνισε ακόμα πως «Είναι επίσης ανησυχητικό ότι η μόνη παράταξη που έβαλε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η «Ανοιχτή Πόλη» και με προβληματίζει που ήμουν ο μοναδικός υποψήφιος που έθεσα πρώτος το θέμα και μίλησα πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή ότι πρέπει να μπουν όρια.

»Κάθε φαινόμενο έχει και θετικές και αρνητικές όψεις, δε θέλω να το δούμε άσπρο-μαύρο.

»Υπήρξαν μικρο-ιδιοκτήτες οι οποίοι μέσα στην κρίση έβγαλαν ένα παραπάνω εισόδημα, το οποίο ήταν θετικό.

»Περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας μπορεί και να βοηθήθηκαν σε ένα βαθμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

»Ποιά είναι τα όρια; Πρώτα από όλα να μην πρέπει επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα να μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στον τουριστικό κλάδο.

»Δεύτερον, να μπορούν συγκεκριμένα διαμερίσματα ανά ΑΦΜ.

»Είναι διαφορετικό να λες ότι έχω δύο διαμερίσματα σε βραχυχρόνια μίσθωση και είναι διαφορετικό να λες ότι έχω 15-20, εκεί πλέον είναι real estate.

»Το τρίτο στοιχείο είναι το ημερολογιακό.

»Υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν υιοθετήσει 30, 60, 90 μέρες.

»Προφανώς, πρέπει να υπάρχουν ζώνες μέσα στην πόλη, δεν είναι ίδια η κατάσταση στο Κουκάκι και στα Άνω Πατήσια.

»Σε περιοχές που έχεις μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα μπορείς να έχεις περισσότερες μέρες και σε περιοχές που έχεις μικρό κτιριακό απόθεμα, άρα αμφισβητείται το δικαίωμα στην κατοικία των μόνιμων κατοίκων, πρέπει να είσαι πιο αυστηρός».

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε σχετικά με τους εποπτευόμενους χώρους πως «Μέσα στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες.

Στα προγράμματα απεξάρτησης υπάρχει η πιο αυστηρή προσέγγιση για «στεγνά» προγράμματα υπάρχει και η προσέγγιση για προγράμματα με μεθαδόνη».

«Υπάρχει», συνέχισε, «μια συνολική ευρωπαϊκή εμπειρία και από χώρες που είναι κοντά μας σε κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, αλλά και από διαφορετικά παραδείγματα όπως η Ελβετία, που μέσα από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, κατάφεραν να κάνουν πολύ σημαντικά βήματα.

»Αν σταθούμε μόνο στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης και υποτιμήσουμε όλο το υπόλοιπο κομμάτι, δηλαδή την πρόληψη και τη διαδικασία επανένταξης, προφανώς θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό».

Σε σχέση με το αποτεφρωτήριο τόνισε πως «πρέπει να γίνει» σχολιάζοντας πως είναι ένα «δημοκρατικό βήμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

«Η λύση είναι να προχωρήσει και το Μητροπολιτικό Πάρκο, να γίνουν μεγάλοι χώροι πρασίνου.

»Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για την περιοχή και για την Αθήνα», συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναφερόμενος στον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως θα ήταν πολύ χαρούμενος όταν «η υπεράσπιση των αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σταματούσε να είναι είδηση».

«Η Αθήνα δεν μπορεί να έχει αόρατους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ακόμα πως «ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί» και πρόσθεσε:

«Ξέρετε ότι έχω μια εμπειρία από την Επιθεώρηση Εργασίας και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τσακωθώ ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος.

»Η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν σεβαστούμε τον δημόσιο χώρο».

Ακόμα μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου στην πρωτεύουσα.

«Η Αθήνα χρειάζεται δύο μεγάλα Μητροπολιτικά πάρκα (Ελαιώνας και Γουδή).

»Με όρους πρασίνου η Αθήνα είναι μια μη βιώσιμη πόλη.

»Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια βιώσιμη πόλη χρειάζεται 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Αθήνα είναι τέσσερις φορές κάτω από αυτό», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σχετικά άρθρα