Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκοι και Έλληνες ακροδεξιοί διαστρέβλωσαν τα λόγια του Κοτζιά – Τι είπαν ότι είπε και τι είπε (βίντεο)

Τούρκοι και Έλληνες ακροδεξιοί διαστρέβλωσαν τα λόγια του Κοτζιά – Τι είπαν ότι είπε και τι είπε (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Καστελλόριζο, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία,

Με οργισμένο tweet απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς στα δημοσιεύματα εγχώριων νεοναζιστικών και ακροδεξιών Μέσων, όπως κι άλλων που ακολούθησαν, που αναδημοσίευσαν άκριτα και για λόγους μικροπολιτικής, τους ισχυρισμούς της τουρκικής ισλαμικής εφημερίδας «Σαμπάχ», ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήθεν πρότεινε -από τους Δελφούς- συνδιαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ με την Τουρκία.

Ο Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο Twitter:

«Το φασισταριό πήρε λαθροχειρίες τουρκικού Τύπου ως προς το τι είπα σε Δελφούς και με εμφανίζει να παραδίδω σε Τουρκία συν διαχείριση κυπριακής ΑΟΖ.

»Πρόκειται για φασιστική αθλιότητα εκείνων που παριστάνουν τους πατριώτες και ακολουθούν τα παιχνίδια των τουρκικών υπηρεσιών και εξυπηρετούν τις τελευταίες υιοθετώντας τα δημοσιεύματά τους σε τουρκικό Τύπο».

Πράγματι, ο Νίκος Κοτζιάς όχι μόνο δεν πρότεινε συνδιαχείριση στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά σαφέστατα τόνισε ότι:

«…να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση…».

Όπως θα διαβάσετε στα λόγια του Νίκου Κοτζιά που ακολουθούν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών λέει ότι αφού η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες, να συμμετάσχει και αυτή, με τα δικά της κοιτάσματα -εάν υπάρχουν φυσικά- στη δική της ΑΟΖ στην οικονομική συνανάπτυξη της περιοχής και στην παραγωγή ενέργειας.

Δεν μιλά για καμία συνδιαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Η «Σαμπάχ» διαστρέβλωσε τις δηλώσεις Κοτζιά.

Ανέφερε πως έκανε λόγο για ελληνοκυπριακές διοικήσεις και τον εμφανίζει να παραδίδει στην Τουρκία συνδιαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Κοτζιάς, ωστόσο, μίλησε για συνεργασία (όχι συνδιαχείριση) στη Μεσόγειο, στην οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η κυπριακή ΑΟΖ και αυτή μπορεί να γίνει, αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια για εμάς (Κύπρο και Ελλάδα).

Στο τέλος της τοποθέτησής του αναφέρεται στο Καστελόριζο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Γιατί αναφέρθηκε στο Καστελόριζο;

Το έχει εξηγήσει στις 11 Δεκεμβρίου 2011 με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Θεόδωρος Καρυώτης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστός ως ο «πατέρας» της ελληνικής ΑΟΖ:

«Το κύριο πρόβλημα που θα έχει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι αυτό του Καστελλόριζου, διότι το Δικαστήριο, σε περιπτώσεις που ένα νησάκι βρίσκεται μπροστά σ’ έναν τεράστιο ηπειρωτικό χώρο ενός άλλου κράτους, ποτέ δεν δίνει «πλήρη επήρεια» σε αυτό το νησάκι».

Η πλήρης δήλωση Κοτζιά:

«Είμαι σφόδρα οπαδός μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας. Της ευρωπαϊκής της πορείας.

»Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από μια ευρωπαϊκή δημοκρατική, από μια ευρωπαϊκά δημοκρατική Τουρκία, από την Ελλάδα.

»Θα έχουμε λύσει την ουσία όλων των προβλημάτων μας.

»Τα ονοματολογικά με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα προβλήματα που έχουμε από το παρελθόν με την Αλβανία, δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αλλά και για τη Δύση συνολικά αυτό το πρόβλημα. Μεγάλο κέρδος.

»Θέλει η Τουρκία να πάρει τον ευρωπαϊκό δρόμο; Ταλαντεύεται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό δρόμο, τη Δύση, και την ηγεμονία της.

»Τι πρέπει τώρα να κάνουμε. Βρίσκουμε ενέργεια. Κατά τη γνώμη μου και αυτό ακολούθησα εγώ πρέπει να κάνεις δύο πράγματα.

»Πρώτον να εξασφαλίσεις ότι όποια άποψη κι εάν έχει η Τουρκία ότι αυτοί οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούνε και θα μεταφερθούνε.

»Διότι είναι κέρδος για όλη τη Δύση και για όλη την Ευρώπη να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, παράλληλος με τους δύο από πάνω, που να οδηγεί ενέργεια προς τα εμάς.

»Το δεύτερο είναι όμως. Εάν αρχίσεις και γίνεσαι στις διεθνείς σχέσεις μοναχοφάης λέγοντας όλα δικά μου, όλα στον έλεγχό μου, όλα μόνος μου, τότε είσαι και εσύ μέρος του προβλήματος.

»Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια, με τις δύο τετραμερείς, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και η άλλη η Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και με το να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση.

»Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες της δουλειάς, όχι της γεωπολιτικής, που να συμμετάσχει με τρόπο αυτόν που της αντιστοιχεί και της αρμόζει.

»Ποιος είναι αυτός; Να το βάλουμε στο τραπέζι να το συζητήσουμε.

»Αλλά εάν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι -το Καστελόριζο έχει 100% όλη την ΑΟΖ της περιοχής- συγγνώμη που το λέω έτσι και ας με κράξουν οι εθνικοί μας φίλοι, δεν είναι έτσι.

»Τα πράγματα θέλουνε προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλον στο παιχνίδι για να κατευνάζει.

»Και όχι να τον βάλεις απέναντι. (…) Μιλάω με βάση τα συμφέροντα της χώρας».

Δείτε το βίντεο -το απόσπασμα μεταξύ 1.05 και 1.08:

Σχετικά άρθρα