Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Σκόπια, Τουρκία,

Ηχηρό μήνυμα προς Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία ότι η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει στο ακέραιο τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Κροατία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Kolinda Grabar-Kitarovic, στο Ζάγκρεμπ, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι Ελλάδα και Κροατία εννοούν ειλικρινώς την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Βαλκανικής που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι αποτελεί, αναμφισβήτητα, εγγύηση για την εν γένει ειρηνική συνύπαρξη και κοινή δημιουργική πορεία κρατών και λαών στην περιοχή.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας έχει μίαν αυτονόητη προϋπόθεση, την οποία οφείλουμε να τους επισημαίνουμε με απόλυτη ειλικρίνεια:

«Αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβαστούν, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

»Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούν, επίσης στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που θεσπίζει η ευρωπαϊκή έννομη τάξη στο σύνολό της, καθώς και τις υποχρεώσεις που θεσπίζει το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του, δοθέντος ότι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι και το Διεθνές Δίκαιο».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του», υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων, κάτι που είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα NATURA 2000.

Άρα, και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου τη δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για τα Σκόπια, υπογράμμισε ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», αλλά διευκρίνισε ότι «η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών.

Η οποία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με την Αλβανία, σημείωσε ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα το σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κροατία θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των, ήδη εξαιρετικών, διμερών σχέσεων, και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που στήριξαν ενεργώς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ειλικρινής και σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης και σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κροατίας τόσο στην Ευρωζώνη και στον χώρο Schengen, όσο και στον ΟΟΣΑ και εξέφρασε τη χαρά του που θα υποδεχθεί την Πρόεδρο της Κροατίας στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο, στο πλαίσιο της συνόδου του «Arraiolos Group», το οποίο ήδη συμβάλει ουσιωδώς στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Σχετικά άρθρα