Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βουλευτές του Ζάεφ «σκότωσαν» τη ΝΔ: Οι Πρέσπες καθορίζουν υπηκοότητα και όχι εθνότητα

Βουλευτές του Ζάεφ «σκότωσαν» τη ΝΔ: Οι Πρέσπες καθορίζουν υπηκοότητα και όχι εθνότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Έμμεση απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης και της ΝΔ για τη «μακεδονική εθνότητα» που απορρέει, σύμφωνα με την Πειραιώς, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία τονίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει «εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος».

Σημειώνεται ότι η βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραδίδεται «μακεδονική εθνότητα», επιχείρημα το οποίο πολλάκις έχουν διαψεύσει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι αναγνωρίζεται μονάχα υπηκοότητα και όχι εθνότητα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, σήμερα το απόγευμα ξεκινά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ η συζήτηση επί των προτάσεων τροπολογιών του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι την λήξη της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν επτά «τροπολογίες επί των τροπολογιών», οι οποίες στο σύνολό τους δεν αφορούν τις ίδιες τις συνταγματικές τροπολογίες αλλά τον Συνταγματικό Νόμο.

Από τις επτά τροπολογίες, οι τέσσερις σημαντικότερες αφορούν το Άρθρο 2 παράγραφος 2 της πρότασης Συνταγματικού Νόμου που ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι συγκεκριμένες προτάσεις ουσιαστικά διευκρινίζουν ότι οι Πρέσπες δεν αναγνωρίζουν εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος.

Ειδικότερα οι τροπολογίες

– Ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM Μουχαμέντ Ζεκίρι προτείνει στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 να προστεθεί η φράση «το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

– Οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι προτείνουν οι λέξεις “μακεδονική/πολίτης” να αντικατασταθούν από την λέξη “πολίτης”, δηλαδή η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Στην επιχειρηματολογία επί της πρότασής τους οι δύο βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» σημειώνουν ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισότητα όλων των πολιτών κατά την έκφραση της υπηκοότητάς τους.

– Οι βουλευτές του κινήματος BESA Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι ζητούν η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

– Στο ίδιο πνεύμα, οι βουλευτές της ομάδας των «οχτώ» Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, Νόλα Ισμαήλοφσκα-Σταρόβα, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξαντρόβα και Ζέκιρ Ραμτσίλοβιτς προτείνουν να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου η φράση «το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οι υπόλοιπες τροπολογίες αφορούν σε αιτήματα για την ενίσχυση της αλβανικής ταυτότητας καθώς και για τη θέση σε ισχύ των τροπολογιών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με τις τελικές ψηφοφορίες.

Σχετικά άρθρα