Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόσωπο – έκπληξη πίσω από τον Παπαντωνίου: Μίζες 18 εκατ. ευρώ για το C4I

Πρόσωπο – έκπληξη πίσω από τον Παπαντωνίου: Μίζες 18 εκατ. ευρώ για το C4I
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Siemens, Γιάννος Παπαντωνίου, Ολυμπιακοί Αγώνες,

Mίζες 18 εκατ. ευρώ στο σκάνδαλο C4I εντοπίζει μάρτυρας, που χρησιμοποιείται και ως εμπειρογνώμων, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη.

Η κατάθεση έφερε τη δικογραφία στη Βουλή και στο παραπεμπτικό ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου περιγράφεται ως ύποπτος της διάπραξης του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας.

Είναι αυτός που υπογράφει τη σύμβαση του C4I το 2003. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας-κλειδί στο σκάνδαλο της ανάθεσης του C4I, ο οποίος προκάλεσε την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, περιγράφει ως υπεύθυνο για τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τον κ. Παπαντωνίου, ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο ήταν σε κρίσιμη θέση στο ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε τη σύμβαση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Νέας Σελίδας και του δημοσιογράφου Ισίδωρου Μπέη, ο οποίος είχε καταθέσει παλιότερα και στην Επιτροπή της Βουλής, εκλήθη από τον εφέτη ανακριτή στις αρχές Νοεμβρίου και εντόπισε την τυχόν διακίνηση μίζας στο σκάνδαλο της ανάθεσης του C4I στα αντισταθμιστικά οφέλη του συγκεκριμένου έργου.

Φαίνεται ότι είπε με πειστικό τρόπο ότι η υποκατασκευάστρια της αμερικανικής εταιρείας SAIC, η γερμανική Siemens, πληρώθηκε για αντισταθμιστικά ύψους 98 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που πραγματοποίησε ανέρχονταν σε 80 εκατ. ευρώ. Τη διαφορά αυτή των 18 εκατ. ευρώ ο μάρτυρας την απέδωσε σε «παράνομες πληρωμές».

Η υπόθεση του σκανδάλου του C4I, παρότι η δικογραφία της παραλαβής έχει ολοκληρωθεί και η σχετική δίκη έχει αρχίσει, παίρνει τώρα νέα τροπή, μετά την αποστολή του φακέλου στη Βουλή, καθώς θεωρείται ότι θα υπάρξει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής.

Μάλιστα, σε αυτή τη φάση, με εκκρεμές το ταξίδι Ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών στο Παρίσι προκειμένου να πάρουν κατάθεση από τον Γάλλο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Τhales, Μισέλ Ζοσεράν, αποκτά κρίσιμη σημασία, αφού από τον προαναφερόμενο μάρτυρα στοχοποιούνται ευθέως το ΚΥΣΕΑ του 2003 και οι τότε συμμετέχοντες σε αυτό. Κατονομάζεται δε και πρόσωπο που λειτουργούσε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Δεύτερη δικογραφία

Η πολυσέλιδη δικογραφία για την ανάθεση του C4I είναι η δεύτερη κατά σειρά, αφού η υπόθεση της παραλαβής των συστημάτων από το 2007-2009 εκδικάζεται ήδη στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών με 18 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί πρώην στελέχη της Τhales, Γερμανοί πρώην στελέχη της Siemens αλλά και Έλληνες.

Σύμφωνα με το βούλευμα του 2017, τρεις πρώην υπουργοί που παρέλαβαν το σύστημα, οι Πολύδωρας, Μαρκογιαννάκης και Παυλόπουλος, επηρεάστηκαν και πιέστηκαν από τα στελέχη των εταιρειών SAIC και Siemens για να παραλάβουν το έργο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της αμερικανικής εταιρείας υπάρχει δέσμευση το έργο να παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» 12 μήνες μετά την υπογραφή του 2003.

Τελικά, το έργο παρελήφθη χωρίς να λειτουργεί όπως έπρεπε περίπου πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και χωρίς να τηρηθούν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί.

Οι δύο πρώην υπουργοί, τα αδικήματα των οποίων έχουν παραγραφεί, οι Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες στη συγκεκριμένη δίκη.

Δεν έχει κληθεί, όπως είναι αναμενόμενο, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διότι αυτό θα αποτελούσε θεσμικό ατόπημα, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους.

Aυτό, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κεγκέρογλου, Παπαθεοδώρου κ.ά., αφού προσέφυγαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί το βούλευμα της παραλαβής του C4I δεν εστάλη στη Βουλή, αφού περιγράφει παραγεγραμμένες ευθύνες και των πρώην υπουργών Πολύδωρα, Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη.

Πάντως, νομικοί κύκλοι δεν έκρυβαν την απορία τους πώς βουλευτές της αντιπολίτευσης στοχοποιούν τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: www.neaselida.news

Σχετικά άρθρα