Η ουσιαστική συνεργασία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων για την ανάπτυξη της περιοχής είναι μονόδρομος», τόνισε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, χαιρετίζοντας τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής του Thessaloniki Summit 2018.
Η κ. Νοτοπούλου, έκανε λόγο για έναν σημαντικό θεσμό που καθιστά φανερή τη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, ενώ επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται συνεχώς την τελευταία τριετία.
«Όραμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν να μετατραπεί σε διπλωματικό κόμβο με διεθνή αναγνώριση. Στόχος που επετεύχθη καθώς έχει φιλοξενήσει πολλές και σημαντικές διακρατικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε ότι πρόκειται για μια έντιμη συμφωνία, που αφήνει πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας.
«Αναρωτιέμαι ποια στρατηγική θα εισηγηθούν πολιτικές δυνάμεις που για δεκαετίες καταδίκασαν τη Θεσσαλονίκη στον πνιγηρό ρόλο της περίκλειστης συμπρωτεύουσας και τη Βόρεια Ελλάδα σε παρακμή.
Και που ακόμα και σήμερα όχι απλά αντιτίθενται, αλλά υπονομεύουν συστηματικά και την ανάπτυξη της χώρας, αλλά κυρίως την επίτευξη ιστορικών συμφωνιών που αυτονόητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Βαλκανίων που κατά τα άλλα επικαλούνται», ανέφερε.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα κέρδισε το α’ εξάμηνο του 2018 την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», ενώ, σήμερα, η κυβέρνηση είναι σε θέση να φέρει μια ακόμη δέσμη πολύ σημαντικών μέτρων, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα φτωχότερα νοικοκυριά το 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% το 2020.
Παρουσιάζοντας το ρόλο του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, υπογράμμισε, ότι λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, ενώ λειτουργεί και η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων η οποία υποδέχεται, αξιολογεί και εγκρίνει για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.
Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι «στον τρέχοντα κύκλο της Γενικής Επιχειρηματικότητας, εγκρίθηκαν 32 επενδυτικά σχέδια, συνολικού επιλέξιμου ύψους επενδύσεων 236 εκ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει 395 νέες θέσεις εργασίας».
«Πρόκειται για μια απτή απόδειξη ότι πράγματι το επιχειρηματικό κλίμα αντιστρέφεται προς θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε