Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας για ενεργειακά: Υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

Τσίπρας για ενεργειακά: Υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ενέργεια, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανία, Σερβία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, χαρακτηρίζοντάς την “ιστορικής σημασίας”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως πρόσθεσε, μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών μετά τις εργασίες της τετραμερούς των τεσσάρων χωρών στη Βάρνα -με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου- ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «κουβεντιάσαμε για σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών μας».

«Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μόνιμης συνεργασίας. Το επόμενο διάστημα ελπίζουμε να έχουμε πιο μόνιμη ανταλλαγή απόψεων», συμπλήρωσε.

Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και τη δυνατότητα για “ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα”.

Συγκοινωνιακά έργα με τη Βουλγαρία

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι σήμερα (2/11) θα υπογραφεί από εκείνον και τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ μία κοινή διακήρυξη, η οποία θα περιγράφει τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δύο έργων.

Όπως είπε, πρόκειται για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

«Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Σχέδια για κοινή ανάληψη αθλητικής διοργάνωσης

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας. «Αυτήν την ιδέα θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω από κοινού», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι «αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε μια πρόταση οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουμε από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα σημείωσε ότι «επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει διάδρομος Ανάπτυξης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στάθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για μελλοντικές συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας.

Είπε επίσης ότι τέθηκαν επί τάπητος έργα στον τομέα της ενέργειας και αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed.

Σχετικά άρθρα