Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θρίλερ στα Σκόπια: «Ο Ζάεφ βρήκε τους 11 βουλευτές για την συνταγματική αναθεώρηση»

Θρίλερ στα Σκόπια: «Ο Ζάεφ βρήκε τους 11 βουλευτές για την συνταγματική αναθεώρηση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κοινοβουλευτικό θρίλερ στην πΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να φέρεται σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ να εξασφάλισε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Αν και το πρώτο δίκτυο της Σερβικής τηλεόρασης, επικαλούμενο πληροφορίες του αλβανόφωνου σκοπιανού καναλιού AlSAT-M κάνει λόγο για συμφωνία του Ζάεφ με τους 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DMPNE, δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία επισήμως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς ακόμα να πει με ασφάλεια εάν πρόκειται για προβοκάτσια ή πραγματική είδηση.

Σύμφωνα με το σερβικό ρεπορτάζ πάντως, 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DMPNE είναι έτοιμοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία 24ωρα ένα άλλο κανάλι, το φιλοκυβερνητικό Telma είχε αναφέρει ότι έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σημειώνεται πάντως πως η διορία για την ψηφοφορία λήγει τη Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η διαδικασία που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

Τις πληροφορίες του αλβανόφωνου δικτύου έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO. Και πρόσθεσε:

«Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση προέτρεψε και πάλι τους βολευτές της αντιπολίτευσης να λάβουν υπόψη τους τη βούληση των 600.000 ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις καθώς πρόκειται για μοναδική ευκαιρία. Τόσο ο [ηγέτης του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν] Μίτσκοσκι, όσο και ο [πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι] Ιβάνοφ γνωρίζουν ότι τους ενημέρωνα για κάθε τηλεφωνική συνομιλία στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας/ Κάποιος έπρεπε να λάβει αποφάσεις και εγώ το έκανα.

»Τώρα εσείς [η αντιπολίτευση] πρέπει να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες για τη χώρα μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σχετικά άρθρα