Αυστηρό μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην πΓΔΜ έστειλε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε εκ νέου σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα, ενώ για την πΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε πρόσκληση από το ΝΑΤΟ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ειδικότερα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι “τα εθνικά θέματα είναι και ευρωπαϊκά” προσθέτοντας ότι “εμείς είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο υπήρξαν εμμονές από την άλλη πλευρά”, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι “θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία, πρέπει να σέβεται τη συνθήκη του Μontego Bay”.
“Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου” σημείωσε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ως προς την ΠΓΔΜ. “Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων”.
Λιτότητα και ανισότητα δημιουργούν μορφώματα
Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην λιτότητα σημειώνοντας: “Πέραν τούτων, οφείλουμε ν’ αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά”.
O Έλληνας πρόεδρος ανέπτυξε το Ευρωπαϊκό και όραμά του σε τρεις πυλώνες όπως είπε, να τονώσουμε τον πυλώνα της Εξωτερικής πολιτικής, να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα και να να αποκτήσει τα μέσα η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και τρίτον να τονώσουμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη εγκαταλείποντας τις πολιτικές αδιέξοδης λιτότητας.
Στη βελτίωση των σχέσεων Βερολίνου και Αθήνας απέδωσε τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ.