Η γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 15 ξένες αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τα Σκόπια «στο πλαίσιο ενός διπλωματικού ακτιβισμού ώστε να ενισχυθεί το «Nαι» στο επικείμενο δημοψήφισμα και να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε τον Ιούνιο με τη γείτονα Ελλάδα –μια συμφωνία που προβλέπει κάτι όχι λιγότερο από την αλλαγή του ιδίου του ονόματος αυτής της μικρής βαλκανικής χώρας, ανεξάρτητης από το 1991.
Όσο για τον Πρόεδρο Μακρόν έστειλε και αυτός ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα».
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, «η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα μετατραπεί, με βάση τη συμφωνία, σε «Βόρεια Μακεδονία».
Το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι διπλό: η ψηφοφορία είναι σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε μια στιγμή «ταυτοτικών αψιμαχιών», η συμφωνία μετά από 27 χρόνια αμφισβητήσεων, αποτελεί μια σπάνια χειρονομία ωριμότητας των ηγεσιών των δύο χωρών: του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.
Σε μια περίοδο που έχει γεννηθεί και η ελπίδα άμεσων συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, η πρωτοβουλία λαμβάνει ακόμα πιο σημαντικό χαρακτήρα για τα Βαλκάνια», τονίζει η Le Monde.
Η ηγεσία βέβαια βρίσκεται ενώπιον ενός διπλού προβλήματος: οι λίστες έχουν διαμορφωθεί με βάση την καταγραφή του 2002, και η χώρα έχει υποστεί μεγάλη μετανάστευση (καθιστώντας το όριο του 50% πιο δύσκολο να ξεπεραστεί) ενώ και η αντιπολίτευση, υπό την δυτική πίεση, αρκείται τελικά να καλέσει τους οπαδούς της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, κάτι που μοιάζει ένα είδος σιωπηλού μποϋποτάζ.
Οι υπέρμαχοι προσπαθούν.
Στις 27/9, ο Ζάεφ έκανε την τελευταία του συγκέντρωση στο Τέτοβο στην προσπάθεια να πείσει την αλβανική πλειοψηφία της περιοχής.
Η μειονότητα γενικά τάσσεται κατά 25% υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Πρέπει να κινητοποιηθείτε γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, είναι η τελευταία μας ευκαιρία, ας μην περιμένουμε άλλα 27 χρόνια μέχρι να δούμε μια επόμενη συμφωνία», ανέφερε ο Ζάεφ.