Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Κοτζιάς έκανε τον Ζάεφ να τρέχει: Το διπλωματικό θρίλερ μίας προκλητικής δήλωσης

Πώς ο Κοτζιάς έκανε τον Ζάεφ να τρέχει: Το διπλωματικό θρίλερ μίας προκλητικής δήλωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Δημοψήφισμα, Ζόραν Ζάεφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την άρον άρον αναδίπλωση του Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με τη χθεσινή δήλωσή του που έκανε το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Έχοντας το μεγάλο κάβο του δημοψηφίσματος ο Πρωθυπουργός της γείτονος μπροστά του στις 30 Σεπτεμβρίου επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την επικράτηση του «Ναι» στις κάλπες που θα στηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο πλευρό του βρίσκεται το σύνολο της βορειοατλαντικής διεθνούς κοινότητας, προκειμένου με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κύρωσή της να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ και να αποτραπεί η περαιτέρω διείσδυση τρίτων χωρών, όπως της Ρωσίας και της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στο μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ.

Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις κορυφαίων προσωπικοτήτων από την παγκόσμια διεθνή σκηνή, ως μήνυμα στήριξης στο στρατόπεδο Ζάεφ έχει ενισχύσει τη δυναμική που έχει το «Ναι» στο δημοψήφισμα και έχει αναγκάσει σε οριακή υποχώρηση ακόμη και την ρωσοτουρκόφιλη αξιωματική αντιπολίτευση των «αρχαιομακεδονιστών» και εθνικιστών του VMRO.

Παράλληλα όμως, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σύγχυση στον Πρωθυπουργό της γείτονος, ο οποίος με τη χθεσινή του δήλωση μπέρδεψε τον ίσκιο του με το μπόι του.

Η χθεσινή αναφορά του πως «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας» έβαλε ευθέως κατά των όσων προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και προκάλεσε έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία οδήγησε στην εσπευσμένη αναδίπλωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Κοτζιάς μετέφεραν την οργισμένη αντίδραση για την απαράδεκτη δήλωση που παραβιάζει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία, θέτει εν αμφιβόλλω την ίδια την υλοποίησή της και υπερβαίνει κάθε όριο κατανόησης για την προσπάθεια Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα.

Μετά την εξαιρετικά έντονη επικοινωνία που είχε με τη γείτονα ο Νίκος Κοτζιάς μέσα σε λίγες ώρες το ίδιο πρακτορείο αναγκάστηκε να ανασκευάσει το τηλεγράφημα αναφέροντας στο επίμαχο σημείο:

«Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό.

»Όλοι γνωρίζουμε σήμερα πως ένα μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, ένα μέρος της στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα της στη χώρα μας.

»Και κανένας δε μπορεί να επιχειρήσει να αρνηθεί τη δική μας “Μακεδονία”.

»Ο επιθετικός προσδιορισμός αποτελεί έναν διαχωρισμό και μία επιβεβαίωση ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που ονομάζονται “Μακεδονία”.».

Η πρώτη δήλωση που προκάλεσε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ως λόγια του Ζάεφ τα εξής:

«Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό.

»Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Σχετικά άρθρα