Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου πάνω στον άξονα του φυσικού αερίου

Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου πάνω στον άξονα του φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Χριστοδουλίδης, Υδρογονάνθρακες, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στόχος είναι η επίτευξη μιας διευρυμένης περιφερειακής συνεργασίας στηριζόμενης στον άξονα του φυσικού αερίου.

Η συνάντηση την Πέμπτη στα Ιεροσόλυμα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας έβαλε τις βάσεις για μια διευρυμένη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Κάτι που εάν υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που βιώνει κάτι ανάλογο η Ανατολική Μεσόγειος.

Στην εξίσωση φαίνεται να μπαίνει και η Αίγυπτος, γι’ αυτό και την Παρασκευή βρίσκονται στο Κάιρο οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν παρέλειψε να στείλει και ένα διπλό μήνυμα προς την Τουρκία: Να ξεχάσει τον αγωγό και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ως γνωστόν έχει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις των Νετανιάχου, Χριστοδουλίδη και Κοτζιά έγιναν πριν από τη έναρξη των μεταξύ τους συζητήσεων, αλλά τα όσα ανέφεραν προδιέγραψαν και την πορεία των συνομιλιών τους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο έχουμε πολλά στα οποία συνεργαζόμαστε, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο τουρισμός κ.ά.

»Η επικέντρωσή μας τώρα είναι στην ενέργεια, στο να αναπτύξουμε τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα μεγάλο έργο, μπορεί και να γίνει ένα από τα μεγάλα υποβρύχια έργα παγκοσμίως και φυσικά το θεωρούμε σημαντικό».

Με την τοποθέτηση αυτή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται να ξεκαθαρίζει μια και καλή πως ακόμα και σκέψεις για αγωγό προς Τουρκία πρέπει να πάψουν να υφίστανται.

Κάτι που στέλνει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ως προς τα σχέδιά της για έλεγχο ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το δεύτερο μήνυμα Νετανιάχου προς Ερντογάν και Τουρκία έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα και αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν μερικώς αποκαλυπτικός ως προς τους στόχους που τίθενται από τις χώρες της περιοχής.

Αφού σημείωσε πως «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες» κατέγραψε το αντίκτυπο που έχει η μεταξύ τους συνεργασία:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής».

Η συνεργασία μας, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας.

Αναφερόμενος στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις σημείωσε πως «μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Μια αναφορά η οποία σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση του ταξιδιού Χριστοδουλίδη-Κοτζιά στο Κάιρο, σήμερα, καταδεικνύει και τις στοχεύσεις που έχουν μπει.

Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας θα μεταβούν στο Κάιρο για διαβουλεύσεις και δεν μεταφέρουν οποιοδήποτε μήνυμα προς την αιγυπτιακή ηγεσία.

Στις δηλώσεις του ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη Συρία, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

»Είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Επόμενος σταθμός το Κάιρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή στο Κάιρο, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

Oι διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε θέματα τριμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι κ. Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς θα αναχωρήσουν για το Κάιρο από τη Λάρνακα το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είχε διαφανεί και τις προηγούμενες ημέρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση της Πέμπτης χωρίς ωστόσο να αφήνουν να διαφανεί ποιες αποφάσεις ελήφθησαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τις επαφές του στη Γερμανία και τα μηνύματα που είχε στείλει σ’ ό,τι αφορά την ενεργότερη εμπλοκή του Βερολίνου αλλά και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται σε όλα τα επίπεδα ενόψει και των επαφών που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των διαβουλεύσεων της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέλη και των επικείμενων διεργασιών και επαφών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά άρθρα