Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ «ιερή συμμαχία» δίχως Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο – Μαζί μας και η Αίγυπτος

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ «ιερή συμμαχία» δίχως Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο – Μαζί μας και η Αίγυπτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάμεχ Σούκρι, Υδρογονάνθρακες, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Υπουργείο Εξωτερικών, Φυσικό Αέριο, Φωτογραφίες,

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.

Πριν από τη συνάντηση ο κύριος Νετανιάχου σημείωσε μιλώντας στα ΜΜΕ πως οι τρεις χώρες έχουν πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν όπως το Περιβάλλον, η Ενέργεια, η Ασφάλεια, οι υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης και ο τουρισμός.

Ο ίδιος τόνισε πως τώρα Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα επικεντρώνονται στον τομέα της ενέργειας ώστε να αναπτύξουν τον υποθαλάσσιο αγωγό «EastMed» της Ανατολικής Μεσογείου.

Είπε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια έργα σε παγκόσμια κλίμακα και είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας.

Στέλνοντας μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία ο κύριος Νετανιάχου είπε:

«Εξίσου σημαντικό θεωρούμε είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα και αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».

Ο κ. Νετανιάχου και με τις δηλώσεις του αυτές έκανε σαφές στους Τούρκους για μια ακόμη φορά, ότι όχι μόνο δεν έχουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες αλλά και ότι έχουν αποκλειστεί εντελώς από το πρότζεκτ, αφού και ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα είναι ο υποθαλάσσιος «EastMed» και όχι ένας που θα περνά μέσα από την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε «περίεργες» αναφορές για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, εκτίμησε τα αποθέματα ότι έχουν αξία 2-3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστήριξε πως ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία παίζουν τα παιχνίδια τους στην περιοχή, αφήνοντας υπονοούμενα και εμπλοκής του Ρωσικού Στόλου.

Διαβάστε σχετικά εδώ: Ο Ερντογάν απείλησε ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ με τον Ρωσικό Στόλο στην Αν. Μεσόγειο

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες.

»Είναι πολύ σημαντικό ότι η συνεργασία μας, η συνεργασία τριών προβλέψιμων, αξιόπιστων Δημοκρατιών της περιοχής αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως έχουσα προστιθέμενη αξία για τη σταθερότητα της περιοχής.

»Η συνεργασία μας αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και προσβλέπω στις σημερινές διαβουλεύσεις, και μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες και αποφάσεις όχι μόνο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τη Συρία, για ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

»Είμαστε τρεις χώρες που αγαπούμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και έχουμε πολλές ιδέες και πολλές σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Η πλήρης δήλωση Κοτζιά:

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συμμετείχε σήμερα στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Τον υπουργό και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουβάλ Ροτέμ.

Πριν την τριμερή, οι τρεις υπουργοί έκαναν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ μετά το πέρας αυτής, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ για την υποδοχή που μας κάνατε.

»Ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε στο Ισραήλ και να συζητάμε μαζί σας καθώς και με το φίλο μου, τον κ. Ν. Χριστοδουλίδη από την Κύπρο.

«Θα συζητήσουμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Συρία και για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο ειρήνευσης.

«Είμαστε τρεις χώρες που αγαπάμε την ειρήνη και τη δημοκρατία και για το λόγο αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας.

»Έχουμε πολλές νέες ιδέες και σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε».

Σειρά έχει η Αίγυπτος

Στο Κάιρο μεταβαίνουν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης προκειμένου να έχουν διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σαμίχ Σουκρί.

Οι συζητήσεις των τριών υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα τριμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς θα αναχωρήσουν για το Κάιρο από τη Λάρνακα το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, αφού ολοκληρώσουν τις επαφές τους στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Χρονική συγκυρία

Να σημειωθεί ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία απειλεί από την πλευρά της ότι θα προχωρήσει και εκείνη σε γεωτρήσεις στην περιοχή με το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» που αγόρασε.

Συνάντηση Κοτζιά με τον μητροπολίτη Νικηφόρο στη Λευκωσία

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο, θα έχει την Παρασκευή στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου «Άγιος Προκόπιος».

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 23 Ιουλίου η Ελλάδα εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο, «ο οποίος, ανεξαρτήτως δικαστικών διαδικασιών και με γνώμονα την αγάπη για τη μητέρα πατρίδα, αποφάσισε να προβεί στην διαδικασία εκ νέου παραχώρησης του οικοπέδου έναντι του Μετοχιού για την ανέγερση Πρεσβείας και Πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδος».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως «το εν λόγω οικόπεδο είχε ενταχθεί το 2012 στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να εκποιηθεί, κατά παράβαση της σχετικής ρήτρας σύμφωνα με την οποία η Μονή είχε αρχικά παραχωρήσει το οικόπεδο για τον συγκεκριμένο σκοπό».

Περαιτέρω, προστίθετο, «χαιρετίζουμε την απόφαση της Ιεράς Μονής να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, συνεισφέροντας ένα σημαντικότατο χρηματικό ποσό».

«Η αγάπη και η προσήλωση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, και της Ιεράς Μονής της οποίας ηγείται, προς την μητέρα πατρίδα συνιστούν ένδειξη πατριωτισμού και μέριμνας για τα συμφέροντα και την ευημερία του Ελληνισμού απανταχού», κατέληγε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα