Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρον Τζόνσον, σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παραμονή της επίσκεψής του στα Σκόπια.
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, επισκέφθηκε τα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους, που θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Νομίζω πως βεβαίως θα βοηθήσει (η Συμφωνία των Πρεσπών) τη σταθερότητα της περιοχής.
»Κατανοώ ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα.
»Οι άνθρωποι είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους, γι’ αυτό το όνομα και στις δύο πλευρές.
»Θεωρώ ότι είναι μια πολύ λογική συμφωνία.
»Χρειάστηκε πραγματικά πολιτική τόλμη από τους ηγέτες και των δύο πλευρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον, ο οποίος το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και τη 83η Διεθνή Έκθεσή της.
«Χρειάζεστε αυτή τη συμφωνία», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας ότι εκτιμά την πολιτική τόλμη, όπως χαρακτηριστικά είπε, των ηγετών και στις δύο πλευρές και επισημαίνοντας πως «είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία ώστε να προχωρήσετε μπροστά».
Ο κ. Τζόνσον βρέθηκε στα Σκόπια προκειμένου –όπως είπε την παραμονή της επίσκεψής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ– να παροτρύνει τους πολίτες να «πάνε να ψηφίσουν» στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει να βρούμε μια καλύτερη σχέση» με αυτήν τη χώρα, είπε πως «υπάρχουν κάποια πραγματικά ζητήματα γύρω απ’ αυτό το θέμα», αλλά για να χτίσεις μια σχέση θα πρέπει να βρεις τα πεδία στα οποία υπάρχει συμφωνία και τομείς συνεργασίας.
«Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ, επίσης ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη θέση της σε μια πολύ προβληματική περιοχή του πλανήτη.
»Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το κλίμα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «οι συνθήκες είναι όπως πρέπει για επενδύσεις».
«Καθίσαμε μαζί με τον πρωθυπουργό και επιχειρηματίες σ’ ένα στρογγυλό τραπέζι και οι συνθήκες είναι όπως πρέπει για επενδύσεις.
»Ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι η νούμερο ένα δομική λύση είναι η οικονομική ανάπτυξη, που θα χρειαστεί επενδύσεις και συνειδητοποιεί επίσης ότι θα πρέπει να καταστήσει την Ελλάδα ένα ελκυστικό μέρος για τέτοιου είδους επενδύσεις», επισήμανε ο κ. Τζόνσον στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπογράμμισε, δε, τη σημασία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, επισημαίνοντας πως «σ’ έναν πολύ άστατο κόσμο, σε μια περιοχή που καθίσταται ολοένα και πιο προβληματική, σίγουρα αναγνωρίζουμε πόσο καίριας σημασίας είναι η Ελλάδα από την πλευρά ενός ισχυρού συμμάχου, επί μακρόν φίλου, ως το μέρος όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία».
Σημείωσε, μάλιστα, πως «η αμυντική μας συνεργασία ενδυναμώνεται, γεγονός που θα έχει παράπλευρα αποτελέσματα και στην οικονομία.
»Πραγματικά παροτρύνω τους ανθρώπους να κοιτάξουν προς την Ελλάδα.
»Υπάρχουν τόσα εκατομμύρια δολάρια προς επένδυση ανά τον πλανήτη που αναζητούν μια καλή “εστία” και η Ελλάδα πρέπει να είναι μια τέτοια καλή “εστία”».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή, εκεί που θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα είναι στην ανάπτυξη.
«Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε στην (οικονομική) ανάπτυξη και χρειάζεται να επενδύσετε σ’ αυτό.
»Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταστήσετε την Ελλάδα έναν προορισμό ελκυστικό για επενδύσεις.
»Κοιτάξτε γύρω σας, η Ελλάδα είναι ένα πολύ ελκυστικό μέρος, ένα όμορφο μέρος. Ο τουρισμός βελτιώνεται συνεχώς.
»Χρειάζεστε, όμως, κάτι περισσότερο από τον τουρισμό στην οικονομία σας.
»Και ξανά επισημαίνω πως η αμυντική συνεργασία μπορεί επίσης να φέρει δολάρια στην οικονομία», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, απάντησε καταφατικά και εκτίμησε πως θα γίνει ακόμα πιο σταθερός πυλώνας.
«Διήλθατε μια πολύ σκληρή οικονομικά περίοδο και οι Έλληνες πολίτες έσφιξαν πραγματικά τα ζωνάρια τους.
»Περάσατε από μια κατάσταση που δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, αλλά τώρα δημιουργείται μια καλή ανάπτυξη», υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τζόνσον.