Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Η Μπακογιάννη είχε προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς erga omnes

Κοτζιάς: Η Μπακογιάννη είχε προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς erga omnes
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Νίκος Κοτζιάς, Ντόρα Μπακογιάννη, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει τώρα ότι το «Βόρεια Μακεδονία» διατυπώθηκε ως πρόταση επί υπουργίας Μπακογιάννη και μάλιστα χωρίς τον όρο του erga omnes.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν, στην οποία συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών.

«Συζητήσαμε για τα ζητήματα της Ευρώπης. Είναι γνωστές οι προτάσεις του Προέδρου Μακρόν.

»Συζητήσαμε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, για τα ζητήματα που υπάρχουν στα δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι μια συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης. Είναι μια συμφωνία ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της.

»Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes» υποστήριξε.

Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά τη συμφωνία, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει μόνο εάν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη λύση στο ονοματολογικό.

Σχετικά άρθρα