Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ανδρουλάκης έβαλε τη Μογκερίνι να δηλώσει: Έξω η Τουρκία από τη Συρία

Ο Ανδρουλάκης έβαλε τη Μογκερίνι να δηλώσει: Έξω η Τουρκία από τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κίνημα Αλλαγής, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φεντερίκα Μογκερίνι, Χαλέπι,

Την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας επισημαίνει η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη για την τουρκική εισβολή στην Εφρίν της Συρίας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος, εκφράζει τις «έντονες ανησυχίες σχετικά με το νέο μέτωπο που ανοίγεται στη βορειοδυτική Συρία, για τις ανθρωπιστικές και τις πολιτικές συνέπειές» που αυτό δημιουργεί.

Επιπρόσθετα, καλεί την Τουρκία «να αναπτύξει την εξωτερική πολιτική της σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά και «να ευθυγραμμίσει σταδιακά τις πολιτικές της με τις πολιτικές δηλώσεις, τις αποφάσεις και τις συμφωνίες της ΕΕ». Τονίζει εξάλλου, ότι ως μια από τους εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα «φέρει ιδιαίτερη ευθύνη».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απάντησης της κ. Μογκερίνι:

Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος συζήτησε για την κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 2018, καθώς και στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη Συρία στη σύνοδο ολομέλειας της 13ης Μαρτίου 2018 .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τη δέσμευσή της υπέρ της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Για να επιτευχθεί ειρήνη στη Συρία θα χρειαστεί να συμβάλουν όλες οι πλευρές και η Τουρκία, ως μία από τους εγγυητές της Διαδικασίας της Αστάνα, έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει και φέρει ιδιαίτερη ευθύνη.

Υπάρχει κατανόηση για της ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στα σύνορά της, υπάρχουν όμως και έντονες ανησυχίες σχετικά με το νέο μέτωπο που ανοίγεται στη βορειοδυτική Συρία, για τις ανθρωπιστικές και τις πολιτικές συνέπειές του.

Αφότου άρχισαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει, επανειλημμένα, τη θέση της στους Τούρκους ομολόγους της. Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος έθιξε το ζήτημα κατά τις συναντήσεις της με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Çavuşoğlu και με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Celik.

Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk εξέφρασε εκ νέου ανησυχίες σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, ιδίως με την κατάσταση στο Αφρίν.

Το ζήτημα αυτό έθεσαν επίσης οι Πρόεδροι κκ. Tusk και Juncker κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο κ. Erdoğan στη Βάρνα.

Λόγω του καθεστώτος της ως υποψήφιας χώρας, η Τουρκία παροτρύνεται σταθερά να αναπτύξει την εξωτερική πολιτική της σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ευθυγραμμίσει σταδιακά τις πολιτικές της με τις πολιτικές δηλώσεις, τις αποφάσεις και τις συμφωνίες της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα