“Μας πληγώνει αυτή η συμφωνία ως κράτος και ως Έλληνες και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ελήφθη υπόψη η φωνή των πολιτών από την κυβέρνηση” τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
“Θα έπρεπε να βάλουμε στο τραπέζι κόκκινες γραμμές, κάτι που η κυβέρνηση δεν έκανε. Μιλώ για τη “μακεδονική γλώσσα”, μιλώ για το “μακεδονικό έθνος” και μιλώ πρωτίστως για το ότι αποδεχθήκαμε να υπάρχει διεπιστημονική επιτροπή που να μπορεί να εξετάζει τα βιβλία τα δικά μας, αν έχουν στοιχεία αλυτρωτισμού. Ποτέ δεν έχουμε δείξει τέτοια δείγματα και αυτό και μόνο ως αναγραφή προσβάλλει την Ελλάδα, προσβάλλει τον Έλληνα. Εμείς ποτέ δεν είχαμε αλυτρωτικές θέσεις για κανέναν γείτονά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε πως είναι “πολύ αδύναμη η συμφωνία στην εφαρμογή της” εξηγώντας πως “δεν εξυπηρετείται το erga omnes κατ’ αρχάς, δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τουλάχιστον ρητορικά η κυβέρνηση έλεγε πως είναι αναγκαίες για να συμφωνήσει”.
Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση “συμφώνησε με τον αλυτρωτισμό μέσα στη σύμβαση”.
“Η κυβέρνηση”, πρόσθεσε η κ. Βόζεμπεργκ, “αγνόησε και την αντιπολίτευση και τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν ενημέρωσε έξι μήνες, είχε μια κρυφή διπλωματία. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που στην ιδρυτική της διακήρυξη ζητάει για όλα τα σημαντικά θέματα δημοψηφίσματα, απέφυγε να κάνει ένα δημοψήφισμα.
“Χθες, ο πρωθυπουργός στη Die Welt απαρνήθηκε το δημοψήφισμα του 2015. Άρα ένας πρωθυπουργός που σε κάθε κρίσιμη πολιτική και εθνικών χαρακτηριστικών κίνηση επικαλείται αυταπάτες, όπως έγινε κατά το παρελθόν, δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη σε διεθνείς συνθήκες που τυγχάνουν αυτής της διαχείρισης”.
Σχολιάζοντας τις θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών στο εξωτερικό, η κ. Βόζεμπεργκ είπε πως “οι Ευρωπαίοι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και ήθελαν να λήξει αυτή η εκκρεμότητα” και πρόσθεσε:
“Έχουν οικονομικά συμφέροντα πολύ μεγάλα όπως έχουμε κι εμείς χιλιάδες επιχειρήσεις στα Σκόπια που δραστηριοποιούνται και περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Αλλά εκείνοι το ήθελαν ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι τα Σκόπια είναι σε πολύ αδύναμη οικονομική θέση και φοβόντουσαν ενδεχομένως μήπως διασπαστούν”.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ακυρώσει συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε πως είναι ψευδές και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παραπέμποντας στην επίσημη διάψευση από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια διάψευση που, όπως είπε, “είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία”.
Ερωτηθείσα για το τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία αν ήταν εκείνη που διαπραγματευόταν τη συμφωνία, η κ. Βόζεμπεργκ απάντησε:
“Η Νέα Δημοκρατία θα έκανε ό,τι έκανε και στο παρελθόν. Θα προσπαθούσε να έχει μια πρόταση εθνικής συναίνεσης, μια συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έκανε τότε η κ. Μπακογιάννη, μια προσυμφωνία στις βασικές γραμμές που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό η κυβέρνηση δεν το έκανε και σήμερα τη φέρνει αντιμέτωπη και με τον συνεταίρο της, τον κ. Πάνο Καμμένο και το κόμμα του”.