Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας στη WELT: “Διευκολύνσεις για χρέος, αλλαγές στην ευρωζώνη”

Τσίπρας στη WELT: “Διευκολύνσεις για χρέος, αλλαγές στην ευρωζώνη”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος,

Διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος και μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ζητεί ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη WELT.

Σε εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύεται στις οικονομικές σελίδες της κυριακάτικης WELT ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται για την “επόμενη μέρα” μετά την συμπεφωνημένη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Η απάντηση του: “Αναμένουμε ότι θα υλοποιηθούν τα σημεία που είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας τον περασμένο χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται διευκολύνσεις για το χρέος, ώστε να σταθούμε πιο σταθερά στα πόδια μας και να αποκτήσουμε μόνιμη πρόσβαση στις αγορές”.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιές ακριβώς διευκολύνσεις εννοεί, ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

“Εργαζόμαστε ακόμη για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα για τη διαχείριση των μελλοντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας με αξιοποίηση υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων που ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μετά το 2022. Θα ήταν μία λύση χωρίς κόστος για τον ευρωπαίο φορολογούμενο, αλλά και μία απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας”.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ μετά το πέρας του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι αυτός ο ρόλος “εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το ΔΝΤ”. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα ερμηνευόταν ακόμη και ως “πράξη εθνικής απελευθέρωσης”, ο πρωθυπουργός απαντά ότι “αυτό ειναι κάπως υπερβολικό. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί η ίδια να επιλύσει τα προβλήματά της”. Σχετικά με τις προτάσεις Μέρκελ-Μακρόν για την ευρωζώνη ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι “δεν μπορούμε να αντιδρούμε πάντοτε όταν είναι ήδη αργά και η ζημιά έχει γίνει. Χρειαζόμαστε ένα είδος δημοσιονομικού αποθέματος, ώστε να επεμβαίνουμε εκ των προτέρων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων αυτή την εποχή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε την Ευρώπη, όχι λιγότερα”.

Σχετικά άρθρα