Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Σκοπιανοί εθνικιστές κατηγορούν τον Ζάεφ ότι «υποχώρησε» και «συνθηκολόγησε»

Οι Σκοπιανοί εθνικιστές κατηγορούν τον Ζάεφ ότι «υποχώρησε» και «συνθηκολόγησε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Αντιδρούν με λύσσα οι Σκοπιανοί εθνικιστές ψευδοαρχαιομακεδονιστές, σε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για επίλυση του Σκοπιανού.

Τη σημαία της «αντίστασης» στη «συνθηκολόγηση» με την Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται ότι μεθοδεύεται, σηκώνει ο τουρκόφιλος και ρωσόφιλος πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι επισκέπτεται με διάφορες αφορμές την Τουρκία και όπου βρεθεί και σταθεί κάνει επίσημες δηλώσεις για τα «ωραία» χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε που όλοι οι λαοί των Βαλκανίων συμβιώναμε ειρηνικά.

Την Πέμπτη, μετά από συνάντησή του με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ «έναντι όλων» (erga omnes).

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος, που θεωρεί «προδοτική» τη συμφωνία της κυβέρνησης Ζάεφ με την Ελλάδα, δήλωσε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργών, Τσίπρα και Ζάεφ, επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία».

»Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων».

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται και είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην καταλήξουν Ελλάδα και Σκόπια σε συμφωνία.

Και αυτό γιατί εκτελούν πειθήνια τις επιθυμίες Άγκυρας και Μόσχας, που θέλουν τα Σκόπια ρωσοτουρκικό προτεκτοράτο και όχι μέρος της Δύσης.

Να τονιστεί ότι ο σκοπιανός στρατός, μια μικρή δύναμη που δεν φτάνει ούτε σε μέγεθος μεραρχίας, εκπαιδεύεται -άρα και ελέγχεται- από τον τουρκικό στρατό, ενώ το VMRO-DPMNE έχει πάρει θέση ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας.

Ο ρωσοτουρκικός άξονας, που ήδη συνεργάζεται αγαστά στη Συρία, φαίνεται ότι έχει επεκτείνει τη συνεργασία του και στα Βαλκάνια.

Η κατάληξη στη χθεσινή συνάντηση Πούτιν-Μπορίσοφ για τον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που αρχικά ήταν να διέλθει μέσω Ελλάδας, να συνεχίσει την πορεία του προς τα… πέρα μέσω Βουλγαρίας -με σύμφωνες Ρωσία και Τουρκία- φανερώνει ότι Μόσχα και Άγκυρα έχουν περάσει στην αντεπίθεση στα Βαλκάνια.

Μια συμφωνία επίλυσης του Σκοπιανού με την Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο ότι τα Σκόπια εντάσσονται στην πλευρά της Δύσης, αλλά και ότι γίνονται «γεωγραφική προέκταση» της Ελλάδας, ανάχωμα στη σλαβική επέκταση προς την Αδριατική και παράλληλα στην ισλαμική «δαγκάνα» που προσπαθεί η Τουρκία να στήσει στα βόρεια σύνορά μας, το γνωστό και ως «μουσουλμανικό τόξο».

Είναι λοιπόν προς το εθνικό μας συμφέρον να ενταχθούν τα Σκόπια στη Δύση και να προσδεθούν στην Ελλάδα, γιατί έτσι αντιμετωπίζονται καλύτερα διαχρονικές απειλές από τον βορρά.

Σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με την Ελλάδα -με νέα ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση για την ΠΓΔΜ- το γεγονός και μόνο ότι πολεμιέται με λύσσα από τους Σκοπιανούς εθνικιστές, κατηγορώντας την κυβέρνησή τους δημόσια για «συνθηκολόγηση», φανερώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει να υπερασπίζεται άριστα τα εθνικά μας συμφέροντα, την ιστορία και την αλήθεια.

Ενδεικτικές είναι οι κατηγορίες που εξαπέλυσε πριν μια εβδομάδα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε τηλεμαχία του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Μίτσκοσκι κατηγόρησε τον κ. Ζάεφ ότι υποχώρησε απέναντι στην Ελλάδα, αποδεχόμενος το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Μίτσκοσκι κατηγόρησε επίσης τον κ. Ζάεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα, όπου είχε πει πως η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να αναζητείται στην τροποποίηση του συντάγματος.

Ανέφερε ακόμα πως το VMRO-DPMNE επιμένει ότι δεν θα υποστηρίξει αλλαγή του συντάγματος με στόχο αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και πρόσθεσε ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση έχουν εντολή από τους πολίτες να συναινέσουν σε αλλαγή του συντάγματος.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ με την πολιτική που ακολουθεί οδηγείται εκ των πραγμάτων σε «συνθηκολόγηση».

Σχετικά άρθρα