Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Σε ένα μήνα το αργότερο η Ελλάδα ορίζει ΑΟΖ με την Αλβανία – Ο Κοτζιάς βάζει τάξη στα Βαλκάνια

Σε ένα μήνα το αργότερο η Ελλάδα ορίζει ΑΟΖ με την Αλβανία – Ο Κοτζιάς βάζει τάξη στα Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Visegrad-4 plus Balkan-4 plus Υπουργική Συνάντηση, Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, το αργότερο αρχές Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, Αθήνα και Τίρανα θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Αυτή είναι η αίσθηση που μεταφέρθηκε στο TRIBUNE από τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και του Αλβανού ομόλογού του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο περιθώριο της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σε καλό δρόμο», μας είπαν διπλωματικοί κύκλοι, τονίζοντάς μας ότι «η αλβανική πλευρά δείχνει να έχει καταλάβει από που περνάει ο ευρωπαϊκός της δρόμος».

Μάθαμε επίσης ότι τακτοποιείται και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών των μελών της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Εάν όλα πάνε καλά και η γείτονας δεν αφήσει εκκρεμότητες με τη χώρα μας, θα πάρει στη συνέχεια το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με την Αλβανία είμαστε σε μια διαδικασία για να λύσουμε τα διμερή μας προβλήματα. Υπάρχουν συμφωνίες. Έχει μείνει ανοικτό ακόμα, ελπίζω να το τελειώσουμε μέχρι το τέλος του μήνα, το ζήτημα της ΑΟΖ. Και αυτό που πιο πολύ έχουμε μπροστά μας είναι ορισμένα πρακτικά θέματα, νομολογίες προεδρικών διαταγμάτων.

»Δηλαδή, πια την υλοποίηση, την μετάφραση, ας την πούμε έτσι, σε δεσμευτικά κείμενα όλων αυτών», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το πέρας των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης.

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «είμαι πάρα πολύ ευτυχής που στις αρχές του Ιούνη θα έχουμε κλείσει με αυτό το μεγάλο πακέτο ζητημάτων που είχαμε με την Αλβανία και που είναι μερικά θέματα 40, 60, 70 ετών».

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, όπως μας έγινε σαφές, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο ονοματολογικό.

Εξάλλου η ΠΓΔΜ δεν προλαβαίνει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι έχουν πάψει να αναφέρονται στην ένταξή τους στη Συμμαχία και επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή τους πορεία, για την οποία ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς όροι από την πλευρά της Ελλάδας.

«Τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν όνομα», μας τόνισαν και σε αυτό «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική».

Πάντως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, μίλησε για «μία εκτενή συζήτηση σε θετική κατεύθυνση» προσθέτοντας ότι «έχουμε βρεθεί στο κέντρο, έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα, έχουμε ένα δύο κεντρικά ζητήματα να λύσουμε.

»Και χθες και σήμερα κουβεντιάσαμε παραλλαγές λύσεων ή δυνατοτήτων στα θέματα που μας απασχολούν».

Πέμπτη και Παρασκευή 11 Μαΐου πραγματοποιείται στο Σούνιο μια ακόμα σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας, η συνάντηση των κρατών που συγκροτούν τη λεγόμενη ομάδα του Βίζεγκραντ με τα κράτη της Βαλκανικής.

Όπως εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «θα συναντηθούν 15 κράτη, τα κράτη του Βίζεγκραντ μαζί με τη Σλοβενία, τα τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλκανική, δηλαδή Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, και τα κράτη τα υποψήφια ή μη, τα έξι από τα Δυτικά Βαλκάνια, για να κουβεντιάσουμε τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο περιθώριο αυτής θα βρεθούν πάλι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 12 Μαΐου, θα ξανασυναντηθούν στην Αθήνα παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Στις αρχές Ιουνίου Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έχουν ραντεβού στο περιθώριο της «Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα».

Στο νησί των Ιπποτών θα συμμετάσχουν φέτος 22 αραβικά κράτη και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και τρεις παρατηρητές, το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 8 Μαΐου πραγματοποιείται στην Κύπρο η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η χώρα μας, όπως γίνεται αντιληπτό, βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των σημαντικών διπλωματικών και γεωπολιτικών εξελίξεων από τα βόρεια όρια των Βαλκανίων μέχρι τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου.

Να σημειώσουμε ότι η τρίτη Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας στο κεντρικό ζήτημά της, δηλαδή στη διασυνοριακή συνεργασία, με έμφαση στην αστυνομική συνεργασία, στο διασυνοριακό έγκλημα και την πυροπροστασία, θεωρείται επιτυχής αφού όσα συμφωνήθηκαν στη δεύτερη τετραμερή Υπουργική Σύνοδο μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν.

Η επόμενη τετραμερής συνάντηση, το φθινόπωρο, θα έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σχετικά άρθρα