Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ενέχει το ξαφνικό τηλεφώνημα του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης.
Στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος με το ελληνικό Mirage, που στοίχησε τη ζωή στον Σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργο Μπαλταδώρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Της επικοινωνίας αυτής είχε προηγηθεί η άμεση διάψευση από την Τουρκία πως στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος επιχειρούσαν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, διάψευση η οποία ήρθε με άμεσα αντανακλαστικά από την Άγκυρα που επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή για την απεμπλοκή της από το συμβάν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή, αν μη τι άλλο διαλλακτικότερη στάση, που τήρησε η Άγκυρα ήρθε μετά το περιστατικό και της Δευτέρας στη Ρω, όπου η ελληνική φρουρά άνοιξε πυρ με τροχιοδεικτικα πυρά προς ασφαλή κατεύθυνση, όταν τουρκικό ελικόπτερο κινούνταν στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στα ανατολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τα συλλυπητήρια του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και ακολούθησε σχετική συζήτηση με τον Μπιναλί Γιντιρίμ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά και σε ανώτατο επίπεδο η Τουρκία ενημέρωσε επισήμως την ελληνική πλευρά για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς και την πορεία της δικαστικής διερεύνισης, καθώς μέχρι στιγμής όλες οι ενημερώσεις ήταν άτυπες και στο πεδίο της διπλωματίας.
Πέραν αυτού, το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στον Αλέξη Τσίπρα πως ο ίδιος θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία της υπόθεσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών επιβεβαιώνει δύο πράγματα: Αφενός πως η Τουρκία θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα σε μία χρονική συγκυρία κρίσιμη, με το συριακό και την απειλή ένοπλης σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας να κρέμονται από μία κλωστή.
Αφετέρου ότι επιδεικνύεται από την πλευρά της γείτονος μία διάθεση – άγνωστο κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί λόγω της “νευρικότητας” που διακρίνει το στριμωγμένο οικονομικά και γεωπολιτικά τουρκικό καθεστώς – κατευνασμού της έντασης των τελευταίων μηνών, κίνηση η οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί το προσεχές διάστημα και από την επίσπευση των διαδικασιών για την απαγγελία κατηγορητηρίου στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται ακόμα χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιες κατηγορίες βαρύνονται, κατάσταση την οποία έχει καταδικάσει ανοιχτά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Προς επίρρωση αυτού, όπως έγινε γνωστό χθες οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον.
Πέραν αυτού, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι από όσα έγιναν γνωστά τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέφυγε εντέχνως να θέσει το θέμα των 8 πραξικοπηματιών, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως θετικό σημάδι, καθώς επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει θέμα “ανταλλαγής”, όπως είχε διακινηθεί σε σενάρια στο παρελθόν.
Αντί του ζητήματος των 8, το οποίο έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ακόμα και μπροστά στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρωθυπουργό πως είναι θέμα της Δικαιοσύνης, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έθεσε το θέμα των δικτύων γκιουλενιστών γενικότερα, ζητώντας συνδρομή για την εξάρθρωση του δικτύου.