Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς εξήγησε γιατί «δεν υπάρχει περίπτωση» αλλαγής συνόρων ή πολέμου με την Τουρκία

Ο Κοτζιάς εξήγησε γιατί «δεν υπάρχει περίπτωση» αλλαγής συνόρων ή πολέμου με την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Ο κύριος Ερντογάν βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας», είπε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αντιμετωπίζει εσωτερική αμφισημία, ταλάντευση, αντίφαση. Ανάμεσα σε μια τάση αλαζονείας και την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή, και έναν ενδόμυχο φόβο και ανασφάλεια», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Εμείς προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κακές βλέψεις ούτε θέλει να είναι κακός γείτονας.

»Από όλους τους γείτονες της Τουρκίας ο εν δυνάμει καλύτερος είμαστε εμείς.

»Αλλά ο κύριος Ερντογάν αποφάσισε να έχει προβλήματα με όλους, ακόμα και με τους καλούς γείτονες».

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τον Τούρκο πρόεδρο τον απασχολούν πολύ τα ενεργειακά «και πώς θα διεκδικήσει, ακόμα και παρανόμως, δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου».

Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέκλεισε κοφτά οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Εξηγώντας το γιατί, αφενός μεν είπε «υπάρχει το διεθνές δίκαιο» και αφετέρου πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση.

»Δείχνει όμως διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της Ε.Ε. σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους, αλλά ξέρει ότι με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει –και το λέω με πολύ φιλική διάθεση προς τις χώρες αυτές— με το Ιράκ ή τη Συρία, αλλά με ένα συγκροτημένο κράτος, με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι θέλει κάτι τέτοιο».

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει «να κάνει τις χώρες στον περίγυρο της Τουρκίας περιφερειακές και να ηγεμονεύει στην περιοχή».

Η Ελλάδα όμως, όπως διευκρίνισε, είναι «κράτος – μέλος της Ε.Ε.», εννοώντας ότι οι τουρκικοί ηγεμονικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρες της Δύσης.

Ωστόσο, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη πάγια ελληνική θέση, ότι «εμείς τη θέλουμε την Τουρκία σταθερή σε έναν δυτικό προσανατολισμό.

»Και γιατί είναι καλό για τον πληθυσμό της και γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό Τούρκων που προσβλέπουν στη Δύση και προσβλέπουν στην ΕΕ.

»Και για την ΕΕ είναι καλό να έχει μια τέτοια Τουρκία κοντά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε επίσης και την πιθανότητα μια πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη.

»Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τη συμπεριφορά του όποιου γείτονά μας και το πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα γειτνίασης.

»Σε όλους τους γείτονες, και στις καλύτερες οικογένειες, υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να λύνονται διπλωματικά, ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στην Τουρκία αρέσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, είπε ακόμα ο Νίκος Κοτζιάς και εξήγησε ποια είναι η δική του τακτική: «Εγώ απαντώ μία φορά στις 20 και αυτό είναι το σωστό.

»Και γι’ αυτό παροτρύνω όλες τις πλευρές εντός Ελλάδος να μην ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θέτει τα ζητήματα η Τουρκία, γιατί αυτό είναι παιχνίδι τουρκικό».

«Η Τουρκία έχει την τάση», απάντησε σε επόμενη ερώτηση ο Έλληνας υπουργός, «όχι όλοι και όχι πάντα, να δημιουργεί εντάσεις. Είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική.

»Εμείς έχουμε άλλη κουλτούρα και άλλο πολιτισμό και νομίζω ότι ο δικός μας είναι πιο ορθολογικός και δίκαιος.

»Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα «chicken game». Πρέπει η διπλωματία να κατευνάζει και να εξηγεί και στην άλλη πλευρά».

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι «σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να μας υποχρεώσει να πάμε σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους».

Αυτό όμως, όπως έκανε σαφές, «δεν γίνεται, ούτε πρόκειται ποτέ να συμβεί και καλό είναι [η Τουρκία] να το καταλάβει».

Σχετικά άρθρα