Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη σέντρα ο Βενιζέλος και η ΝΔ: Φοβούνται αναθεώρηση για να διατηρήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Στη σέντρα ο Βενιζέλος και η ΝΔ: Φοβούνται αναθεώρηση για να διατηρήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Διαφθορά, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, Σκάνδαλο Novartis, Συνταγματική Αναθεώρηση, Φώφη Γεννηματά,

Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει στο πολιτικό σκηνικό η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τις αντιθέσεις που εκφράζονται πλέον από τους εκπροσώπους του παλαιού πολιτικού συστήματος να διαπερνούν οριζόντια το Κίνημα Αλλαγής, εξαιτίας της πλήρους ταύτισης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο στον Αλέξη Τσίπρα για αυτά που είπε χθες από το Συνέδριο στο Λαύριο και την αναγνώριση της θετικής στάσης της κας Γεννηματά στην προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο και στην ίδια τη Φώφη Γεννηματά, φωτογραφίζει την απροθυμία του ίδιου του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στον απόηχο των αποκαλύψεων των αλλεπάλληλων σκανδάλων από την περίοδο διακυβέρνησής τους με κορωνίδα το σκάνδαλο Novartis.

“Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μας πείσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αξιόλογη. Μόνο που επέλεξε να την κάνει Πρωταπριλιά” σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνοντας πως “οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση”.

“Όσο για τις απειλές και τις ύβρεις του, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να επιβεβαιώνει πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από την αναθεωρητική διαδικασία συνδέεται με τη σκοπιμότητα προστασίας του παλαιού πολιτικού συστήματος από τη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων των ημερών της παντοδυναμίας τους, στον απόηχο των αποκαλύψεων  για το σκάνδαλο Novartis” καταληγουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το χθεσινό διαχωρισμό του Αλέξη Τσίπρα στη θετική στάση που τηρεί η Φώφη Γεννηματά σε μία προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή σε σχέση με την αρνητική της ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίο απέδωσε και αυτόν τον “άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών”, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και της πρωτοβουλίας της για διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει διαφωνήσει, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση με ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο νομος περί ευθύνης υπουργών… δεν είναι δικός του!

«Ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε εχθές την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση θεωρώντας ότι μπορεί να συμπέσει με τη δική του και να την ενισχύσει.

»Δεν αρκέστηκε μάλιστα σε αυτό.

»Επανήλθε, χωρίς αιδώ, στα γνωστά αγαπημένα του ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αποδίδοντας σε εμένα συνταγματικές ρυθμίσεις του 1864 (!) και το νόμο που εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τότε Συνασπισμού.

»Ας μη ανησυχεί, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς.

»Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», αναφέρει ειδικότερα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ.Βενιζέλος.

«Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας», προσθέτει και σημειώνει:

«Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άλλο το 151, άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει».

Ο κ.Βενιζέλος συνεχίζει σχολιάζοντας:

«Άρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με «προοδευτικό πρόσημο». Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του! Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου».

Και καταλήγει: «Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;

»Υπενθυμίζω εδώ στον κ. Τσίπρα και σε όποιον άλλο πάσχει από επιλεκτική αμνησία την απάντηση που του είχα δώσει στη Βουλή στις 28.3.2017*, ένα χρόνο πριν, όταν είχε πει τα ίδια χυδαία ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

»Θα επανέλθω όσες φορές χρειαστεί και με όση δύναμη χρειαστεί για την προστασία των θεσμών, της κοινής λογικής, της αλήθειας, του αγώνα μας και της προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης που είναι ταγμένη στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματισμούς που θολώνουν την αξιακή εικόνα του χώρου».

Σχετικά άρθρα