Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο διπλωματικός χειρισμός του Τσίπρα στις Βρυξέλλες – Πώς καταδικάστηκε η Τουρκία – Τι συμβαίνει με Πούτιν και Τραμπ

Ο διπλωματικός χειρισμός του Τσίπρα στις Βρυξέλλες – Πώς καταδικάστηκε η Τουρκία – Τι συμβαίνει με Πούτιν και Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βλάντιμιρ Πούτιν, Βρετανία, Δημήτρης Κουκλατζής, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ντόναλντ Τραμπ, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Σύνοδος Κορυφής, Τερέζα Μέι, Τουρκία,

Το διπλωματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη της Τουρκίας για τις «συνεχιζόμενες παράνομες προκλήσεις» της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τη ρητή αναφορά στην απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, αποκαλύπτει το TRIBUNE.

Το πρωί της Πέμπτης, όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όχι μόνο επέλεξε να μιλήσει μαζί του λίγο πριν το φορτισμένο Συμβούλιο Κορυφής (όπως αναμενόταν εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ), αλλά φρόντισε κιόλας μέσω της επικοινωνίας του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να στείλει μήνυμα στους «28» αναφορικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη ημέρα.

Το περιεχόμενο αυτό αφορούσε την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο της Β. Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.

Απόδειξη του αναβαθμισμένου διπλωματικού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ανέλαβε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, τονίζοντάς τους ρητορικά πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Ρωσία για την παγκόσμια ασφάλεια και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρασύρεται σε τροχιά ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στους εταίρους πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα να μη σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα δίχως στρατηγική.

Στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους «28» να μην παρασυρθούν σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς στρατηγική στόχευση.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μία σκληρή παρτίδα πόκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μπλοκάρει την επί το σκληρότερο αλλαγή του λεκτικού της απόφασης που ζητούσε η Τερέζα Μέι για τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αυστρίας να συντάσσονται μαζί του.

Η συζήτηση έδειχνε να φθάνει σε αδιέξοδο όταν πια μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ακολουθούσε και το θέμα της Τουρκίας, κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, είχαν παρασκηνιακά εκφράσει επιφυλάξεις στο σκληρό κείμενο κατά της Τουρκίας, ήρθαν προ των ευθυνών τους όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι επειδή εκείνος δεν θα διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένει το ίδιο να συμβεί και με την καταδίκη της Τουρκίας.

Τόνισε δε πως στο επόμενο θέμα, δηλαδή στο ζήτημα της Τουρκίας, δεν υπάρχουν απλά «υψηλές πιθανότητες», όπως στη φερόμενη ευθύνη της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, αλλά βεβαιότητα σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις της κυριαρχίας μας.

Με αυτόν τον τρόπο, αντί τελικά η απόφαση για την Τουρκία να μαλακώσει έγινε ακόμα πιο σκληρή, με την προσθήκη σαφούς αναφοράς στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αποτέλεσμα ήταν η Σύνοδος να διακόψει τελικά τις εργασίες της στις 3.00 τα ξημερώματα με μία ιστορική νίκη της ελληνικής διπλωματίας να έχει καταγραφεί.

Να σημειωθεί ότι αυτό το παρασκήνιο προσπάθησε να διαστρεβλώσει το Bloomberg, λαμβάνοντας σκληρή απάντηση από το TRIBUNE: «Πόνεσε» το ανθελληνικό Bloomberg από το διπλωματικό σκάκι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Σχετικά άρθρα