Η Τουρκία επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή ερευνητικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην περιοχή και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιεί έρευνες η ExxonMobil και αμερικανικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο Ίβο Τζίμα, παραμένουν στα χρυσοφόρα νερά.
Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται από τη Δευτέρα στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του πληρώματος.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο για συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας και σύμμαχο της Ελλάδας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και για συνάντηση εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα «διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος».
Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Μαΐου 2017, στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι η χώρα του «στηρίζει την Ελλάδα στην εδραίωση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο».
Η δήλωση του κ. Σούκρι είχε ερμηνευτεί ότι η Αίγυπτος θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την εδραίωση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις που πιθανώς να επιχειρήσουν την κατάλυση της ειρήνης.
Η εξαγγελία Ερντογάν
Την Τρίτη, σε δεύτερη κατά σειρά ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Μιλώντας σε συνέδριο για το Φυσικό Αέριο και τον διαμοιρασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού, αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «φίλο» και είπε ότι προχωρούν το έργο «παρέα».
Στη συνέχεια μίλησε για την Κύπρο και τις εργασίες έρευνας για φυσικό αέριο στην περιοχή.
Η στάση της Τουρκίας στην πρόσφατη δραστηριότητα για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου «ευτυχώς έδωσε ένα μάθημα σε κάποιους».
«Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)», είπε αρχικά.
«Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ό,τι βρεθεί, θα μοιραστεί στη “Βόρεια” και τη “Νότια Κύπρο”, ανάλογα με τον πληθυσμό τους», είπε.
Εννοούσε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να σχηματίσουν κοινή επιτροπή για τις διαδικασίες γεώτρησης και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν το ποσοστό που δικαιούνται επί των φυσικών πηγών, το οποίο να προκύψει από τον πληθυσμό τους.
Είναι και… κουβαρντάς ο σουλτάνος. Μάς αναγνωρίζει και… μερίδιο από τους δικούς μας υδρογονάνθρακες.
Η Τουρκία επιδιώκει συνεκμετάλλευση, είναι σαφές, αφού δεν παριστάνει την προστάτιδα μόνο των Τουρκοκυπρίων αλλά, όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος προστατεύει και τα δικαιώματα της χώρας του.
Ως «δικαιώματα της χώρας του» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παράνομη διεκδίκηση μέρους της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ.