Κάθαρση ζητά για την υπόθεση Novartis η κοινή γνώμη σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco για το Έθνος. Τα στοιχεία της έρευνας μάλιστα επιβεβαιώνουν την εικόνα που προέκυπτε από δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Νέα Σελίδα.
Δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν την υπόθεση Novartis σκάνδαλο σύμφωνα με την έρευνα της Alco και μόνο δύο στους δέκα πιστεύουν ότι πρόκειται για σκευωρία, όπως υποστήριξαν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Η πλειοψηφία επομένως διαφωνεί με τη γαλάζια ρητορική ή έχει πειστεί από την κυβερνητική ρητορική.
Δύο στους τρεις θεωρούν επίσης ότι το θέμα πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή, δηλαδή επί της ουσίας συμφωνούν με τη σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Η κοινή γνώμη μάλιστα παίρνει το μέρος των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι καλώς ετέθησαν σε καθεστώς προστασίας και ότι ορθώς υπάρχει ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα.
Διαφωνούν λοιπόν με το αίτημα δυνάμεων της αντιπολίτευσης να αποκαλυφθούν τα ονόματα των μαρτύρων και μάλιστα το 46% διαφωνεί με την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υποβάλλει μήνυση εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και των εισαγγελικών λειτουργούν που έχουν αναλάβει την διερεύνηση του σκανδάλου.
Ενώ η κοινή γνώμη προστατεύει τους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι αυστηρή με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται. Η πλειοψηφία (54%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί από τα αξιώματα που κατέχουν έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση Novartis.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (64%) ζητά μάλιστα την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Καίτοι τυπικά από μεθοδολογικής απόψεως δεν πρέπει να συγκρίνει κανείς έρευνες διαφορετικών εταιρειών, έχει ενδιαφέρον ότι η δημοσκόπηση της Alco και η έρευνα της Rass δείχνουν μία ίδια “μεγάλη εικόνα” ως προς την αντιμετώπιση της υπόθεσης Novartis από την κοινή γνώμη.
Και στην έρευνα της Rass, το 73,9% των ερωτώμενων δήλωσε ότι η υπόθεση έχει τα χαρακτηριστικά σκανδάλου και μάλιστα επτά στους δέκα θεωρούν ότι εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ πάντως αν και στην πλειοψηφία τους (57,4% «ναι» και «μάλλον ναι») θεωρούν ότι πρόκειται για σκάνδαλο, είναι διχασμένοι ως προς την εμπλοκή ή μη πολιτικών προσώπων ( 46,3% «εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα», 43,4% «μόνο επαγγελματίες στο χώρο Υγείας»).
Σταθερά ρευστό τοπίο
Η έρευνα της Alco για το Έθνος αποτυπώνει επίσης ένα… σταθερά ρευστό πολιτικό σκηνικό.
Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών (Μακεδονικό, Novartis) δεν έχουν αλλοιώσει την τάση που παρουσιάστηκε και στις προηγούμενες έρευνας. Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί σε σχέση με τα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 και βρίσκεται στο 4,9%.
Το βασικό κυβερνητικό κόμμα όμως συνεχίζει να έχει πολύ χαμηλό δείκτη συσπείρωσης της τάξης του 50% σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία η οποία παραμένει σε υψηλά ποσοστά μεγαλύτερα το 80%.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι μόνο ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνεί με τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου εξαιτίας σχολίου του για τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη.